Govor

Monika Gregorčič

Dobro jutro, spoštovane kolegice in kolegi.

Pričenjam 99. sejo Odbora za zunanjo politiko. Dovolite mi, da vas ob tej priložnosti še enkrat kot običajno ob začetku seje vljudno prosim, da upoštevate vsa zdravstvena napotila in tekom celotne seje vzdržujete medosebno razdaljo ter nosite zaščitno masko.

Obveščam vas, da je z današnje seje opravičeno odsoten poslanec gospod Zmago Jelinčič Plemeniti iz Poslanske skupine SNS. Na današnji seji pa na podlagi pooblastil za nadomeščanje sodelujejo: gospod Jure Ferjan nadomešča gospo Karmen Kozmus Ferjan ter gospod Boris Doblekar nadomešča mag. Branka Grimsa iz Poslanske skupine SDS; iz Poslanske skupine LMŠ pa gospod Jože Lenart nadomešča gospoda Marjana Šarca ter gospa Andreja Zabret nadomešča gospo Lidijo Divjak Mirnik. Obveščam vas, da so na sejo povabljeni tudi predstavniki Urada predsednika republike, predstavniki Kabineta predsednika vlade ter predstavniki vlade. Vse navzoče lepo pozdravljam.

In prehajam na določitev dnevnega reda seje Odbora za zunanjo politiko. S sklicem seje ste prejeli dnevni red in v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, zato je določen takšen dnevni red seje, kot je bil predlagan in ste ga prejeli s sklicem. Ob tej priložnosti bi vas še vljudno prosila, da bi bili v današnjih predstavitvah in razpravah karseda racionalni s časom, saj se ob 9.30 prične visoka konferenca o migracijah in azilu, dogodek v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU. In na tej konferenci sodeluje tudi velik del sodelujočih na današnji naši skupni seji. Zato bi bilo priporočljivo, da do takrat sejo zaključimo. V kolikor pa ne, pa jo bomo nadaljevali še danes, tam okvirno okrog 12. ure. Besedo sedaj predajam podpredsedniku Odbora za zadeve Evropske unije, gospodu Niku Prebilu.

Izvolite.