Govor

Zlatko Rataj

Hvala za besedo. Spoštovana oba predsedujoča, članice in člani obeh odborov, spoštovani vsi prisotni!

Uvodoma naj povem, da je področje varstva tajnih podatkov urejeno v več zakonih. Tajnost podatkov se v skladu z Zakonom o tajnih podatkih določa podatkom, ki so tako pomembni, da bi z njihovim razkritjem nepoklicane osebe nastale ali bi očitno lahko nastale škodljive posledice za varnost države ali za njene politične ali gospodarske koristi. V skladu z Zakonom o državnem tožilstvu mora državni tožilec ohraniti kot tajnost tisto, kar je v okviru opravljanja službe izvedel o strankah ter njihovih pravnih in dejanskih razmerjih in varovati tajnost ali zaupnost vseh osebnih ali drugih podatkov do katerih javnost nima dostopa. Od obveze varovanja tajnosti se sme odstopiti samo v okviru izvrševanja svoje pristojnosti v okviru temeljne funkcije vlaganja in zastopanja kazenske obtožbe v skladu z zakoni, ki urejajo sodne in druge postopke. Izdajanje uradne ali druge tajnosti predstavlja hujšo disciplinsko kršitev. Obveznost ohraniti kot tajnost tisto, kar je v okviru opravljanja službe zvedel o strankah ter njihovih pravnih in dejanskih razmerjih in varovati tajnost ali zaupnost vseh osebnih ali drugih podatkov, do katerih javnost nima dostopa. Velja tudi strokovne sodelavce in druge javne uslužbence državnih tožilstev. Ta obveznost velja tudi po prenehanju službenega ali delovnega razmerja.

Podobno je tudi z Zakonom o sodniški službi določeno, da je sodnik dolžan ohraniti zase vse, kar je v okviru opravljene službe zvedel o strankah in njihovih pravnih in dejanskih razmerjih ter varovati tajnost vseh podatkov do katerih javnost nima dostopa. Izdajanje uradne ali druge tajnosti pomeni tudi težjo disciplinsko kršitev.

Tajne podatke je treba varovati pri siceršnjem poslovanju državnih tožilstev in sodišč kot tudi v sodnih postopkih, kjer je interes države po ohranitvi tajnosti trči ob interes strank do seznanitve s tovrstnimi podatki zaradi opolnomočenega sodelovanja v teh postopkih.

Ključno je, da ne pride do odtekanja tovrstnih podatkov nepooblaščenim osebam, saj to lahko poleg škodljivih posledic za varnost države odločilno vpliva tudi na sam potek sodnega postopka. Zato Ministrstvo za pravosodje podpira vsa prizadevanja za ustrezno varovanje tajnih podatkov na državnih tožilstvih in sodiščih.

Hvala za pozornost.