Govor

Hvala lepa, predsedujoči, za besedo. Prav lep pozdrav vsem skupaj.

Nekako datumsko se morda zdi, da je zadeva nekoliko odmaknjena. Govorimo o škandalu, ki je odjeknil v javnost 9. 11. 2021. Povedati moram, da seveda smo poskušali sejo sklicati prej, vendar pa so termini Državnega zbora in številne obveznosti, ki jih imamo, takšne, da nam seje prej ni uspelo izpeljati in smo seveda pristali na to, da je po poslovniškem roku.

Gre za, spoštovani, velik škandal. In drugo kar moram reči škandal je do tistih, ki so najbolj odgovorni v tej državi za delovanje tožilstva, tudi sodišča, danes ni z nami in da jih te zadeve očitno ne zanimajo. Enako moram reči, da me čudi, da celotnih poslanskih skupin SD in LMŠ sploh ni, čeprav bomo govorili o zadevi, ki je tako problematična za državo Slovenijo kot tudi širše.

Dovolite, da povem nekaj iztočnic, potem pa verjamem, da bomo dobili tudi nekatere druge odgovore.

Ne želim, da danes govorimo o odprti zadevi in podrobno o samem poteku te akcije, kajti verjamem, da gre pač za podatke, ki se o njih v javnosti danes ne moremo pogovarjati, lahko pa se pogovarjamo o tistem, kar je v javnosti znano in kar generalno pomeni, da je nekaj narobe oziroma da bo treba verjetno sistem prevetriti ali pa neke zadeve zorganizirati drugače. Ravno zato sem si želela, da bi bili tisti najvidnejši, najbolj odgovorni predstavniki z nami, kajti le-ti lahko zadeve obrnejo in pa stvari izboljšajo.

Predsednik Srbije je izjavil: »Nikjer na svetu se ne boste skrili pred odgovornostjo za svoje (nerazumljivo) zločine.« To je izrekel predsednik Srbije pripadnikom takoimenovanega Kavaškega klana. Nikjer na svetu se ne boste skrili. Kaj pa se je zgodilo v Sloveniji? V Sloveniji pa smo bili, kot sem že povedala, v začetku novembra seznanjeni z tem, da je prišlo do izdaje tajnih podatkov s strani uslužbenke specializiranega državnega tožilstva.

Ta zadeva je nekako nekaj dni morda bila malo prisotna v medijih, potem pa se je na to kar malo pozabilo in morda je celo prav, da imamo danes to sejo tudi zato, da vidimo kaj se je v samem sistemu izboljšalo, da do tovrstnih zadev ne bi prihajalo.

Gre za to, da je uslužbenka dostopala do občutljivih tajnih podatkov in da je skupaj z informacijami o odredbah in hišnih preiskavah obveščala omenjene predstavnike klana. Ne bomo seveda o imenih. Gre za klan kot celoto in pač vsi lahko razumete o kom govorimo. Ne bomo o imenih, čeprav ta imena so javnosti znana. O njih se je že pisalo. Pa vendar nam gre v tem trenutku predvsem zato kaj se je na specializiranem državnem tožilstvu dogajalo, da je lahko neka uslužbenka brez kakršnihkoli večjih težav izdajala pomembne podatke in informacije, ki zagotovo na celotno zadevo Kavaškega klana lahko negativno vpliva. In nenazadnje je tudi vplivalo, kar se že ve.

Kar je največji problem pri tej zadevi, je zagotovo področje varnostnega preverjanja zaposlenih na vseh državnih tožilstvih, kajti gre za nek skupni pomen, da vendarle ne prihaja do odtekanja informacij.

Generalni državni tožilec bi po našem mnenju moral takoj zatem tudi sklicati nek ožji kolegij, ki ga ima, vodij državnih tožilcev, kjer bi zadevo obravnavali in seveda potegnili tudi nekatere nujne ukrepe. Po mojih informacijah in vedenjih, lahko da jih nimam, do takšnega kolegija ni prišlo, da bi se dejansko pogovorili o tej zadevi in kaj se da storiti. Še več. Zakonodaja govori o tem, da naj bi se vsi, ki se ukvarjajo s tajnimi podatki nekako na dve leti opravili preverbo. Se pravi, da kar se tiče njihovega dela z varovanimi podatki, da pač na dve leti nekako se to tudi preveri z obliko izobraževanja. Po mojih informacijah, ki smo jih tudi zapisali v gradivo, pa omenjena gospa tri leta ni imela te preverbe. Se pravi, da gre za kršitev delovnega prava lahko rečemo ali kakorkoli že. Gre za hudo kršitev tudi zato, ker gre za vendarle sodelavko ali pa zaposleno, ki se je ukvarjala z res visoko stopnjo tajnih podatkov.

Nekateri v tej državi so najprej, ko se ni vedelo od kod odtekajo informacije, hotelo se je naprtiti tudi policiji, kriminalistični policiji, NPU-ju itd., se je o tem celo pisalo. Tukaj imam izpis iz medija, kjer je oseba, predstavnik KNOVS-a, informiral medije, to se večkrat dogaja, to verjetno veste, čeprav do tega naj ne bi prihajalo, pa vendar prihaja, ko je oseba KNOVS-a že nekako pripravljala na to, da pa zadeve verjetno prihajajo iz vrst policije oziroma kriminalistične policije oziroma NPU-ja. Nekako so že nakazovali, da tukaj je oseba, ki je pač informirala omenjeni klan in jim dajala potrebne informacije. Potem ko se je videlo, da nič od tega ni res in da je zadeva odjeknila na samem specializiranem tožilstvu, pa je vse skupaj kar nekako utihnilo, kot da je nepomembno. Ampak, spoštovani, to je pomembno. Ne samo zaradi te zgodbe, ki sem jo povedala, ki je kruta. Moramo vedeti, da tukaj ne gre samo za neko kriminalno združbo, ampak da gre za hudo obliko terorja, kriminala in zločina. Menda mi ni treba povedati, pa če javnost ne ve, v samem imenu za kakšno druščino gre v tem Kavaškem klanu. Gre za tiste, ki so bojda iz ljudi delali hrano. Pekli čevapčiče, spoštovani. In pri nas se kratko malo lahko zgodi, da lahko operira s podatki in jih lepo lansira naprej tej isti združbi, da ta na eni strani lahko deluje naprej, se obrani, se skrije in grozi potem vsem ostalim, ki bi kakorkoli upali karkoli povedati.

In to je škandal, ki se je pri nas zgodil. In mene boli, ko nastopi nek škandal in je ta povezan, ne vem, z tožilstvom, včasih sodišči, da mogoče nekaj malega rečemo zgodi pa se nič. Ampak to so hude stvari. In ker se ne zgodi nič, se potem take stvari lahko ponavljajo, ker nikomur se ne bo zgodilo nič.

Rada bi vas spomnila na en primer iz leta 2009. To je tudi zapisano v gradivu. Bil je znan tudi primer kurirja, ki je iz koristoljublja, spoštovani, izgubil devet sodnih spisov prekrškovnega sodišča v Ljubljani, za kar je bil pozneje tudi obsojen. Podrobnejši opis seveda lahko najdete v medijih. Ampak, poglejte, kurir je dobesedno krdel in uničeval sodne spise. V redu, lahko je bil on kaznovan, ampak ali se je kaj izboljšalo potem, se danes kaj takega ne more več zgoditi. Nič ne vem o tem, da bi se tudi na tem področju karkoli izboljšalo.

Rekli boste, da ta zadeva nima neposredne povezave. Res je nima. Ampak ima pa povezavo s tem, da ko govorim, da je potrebno odreagirati, da je vendarle prav, da tisti, ki so najbolj odgovorni, v tem primeru na specializiranem tožilstvu kot tudi v tožilstvu kot takem, da bi odreagirali. Pričakovala bi, da bi imeli že najmanj v javnosti sklepe kaj vse je tožilstvo naredilo, da se v prihodnje to ne bo zgodilo in kdo je tisti, ki je prevzel odgovornost, da omenjena gospa ni v roku opravila izobraževanja, ki bi ga morala. In če bi morda kakšno zadevo pred letom dni ugotovili, takrat ko bi morala to narediti, kajti že po treh letih ni imela, bi morda do tega hudega dogodka ne prišlo.

Da vas samo spomnim kako kruti znamo biti v sistemu. Se spomnite ko se je zvedelo, da so na sodiščih založili 945 oporok. Tega se verjetno zagotovo vsi spomnite. Te zadeve še danes niso do konca rešene. Resno me zanima kdo je prevzel odgovornost. Vam povem. Nihče. Iz medijev sem našla podatek, mislim da kakšno leto nazaj, da je bil vsega skupaj vložen en disciplinski postopek, pa še ta sodnica je bila potem oproščena. Predsedniki sodišč pa naj se za disciplinske ukrepe niso odločali, saj zaradi zastaranja disciplinskega pregona ali pa zato, ker ljudje naj ne bi bili več tukaj zaposleni, to ne bi bilo mogoče. Lepo vas prosim, no. Ali to pomeni, da danes jaz grem na banko, delam na banki, ukradem milijon evrov, grem jutri v drugo banko in me ne boste preganjali zato, ker nisem več zaposlena v tej banki. To tako zveni za ljudi. Potem se pa tolažijo s tem, ah saj ni bilo toliko pritožb. Mislim, da nas je vse skupaj stalo okoli milijon evrov. Dajte ta milijon kam drugam, spoštovani. Ne govoriti, da to ni bilo tako hudo. Ampak tako so interpretirali v javnosti. Ampak veste s temi najdbami in oporokami so se dogajale hude stvari. Ljudje so za vedno izgubili premoženje. Tudi zato, ker imamo zakon, da nekdo, ne vem, 20 let poseduje neko premoženje, se potem smatra, da je njegovo tudi če nastanejo nove okoliščine. Tudi to se je ljudem dogajalo. In ne moremo reči kar tako, saj to pa ni tak problem. Okrog milijona nas vse skupaj stane. Huda krivica se je dogajala.

In tudi tukaj, spoštovani, so ljudje zgroženi. Gre za mafijo in pri nas lahko pač nekdo tako kar neko obdobje nosi ven informacije in tem ljudem pomaga. Saj smo Slovenija ena resna država. Ampak v takih primerih nas pa ravno tožilstvo uvršča med banana republike.

Mi smo predlagali tudi nekaj konkretnih sklepov, ki ste jih tudi v neki obliki dobili danes na klop v pisni obliki. Ker so bili nekoliko posodobljeni, redakcijsko, tudi s pomočjo strokovne službe, ki se ji v tem trenutku tudi zahvaljujem, ker smo bili opozorjeni na neke pomanjkljivosti. To smo odpravili.

Tu so štirje sklepi. O sklepih, ki mogoče nekoliko kasneje, ko bi slišala seveda naše vabljene in vse ostale člane.

Toliko zaenkrat. Hvala.