Govor

Blaž Pavlin

Hvala za besedo.

Članice in člane obeh odborov in vse ostale vabljene in prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjam 36. nujno sejo Odbora za pravosodje.

Opravičil zaenkrat nimam. Imam pa dve nadomeščanji. In sicer Monika Gregorčič na današnji seji Odbora za pravosodje nadomešča Matejo Udovč iz Poslanske skupine SMC ter Elena Zavadlav Ušaj nadomešča Evo Irgl iz Poslanske skupine SDS.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem seje ste prejeli dnevni red današnje seje. Ker k dnevnemu redu ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od točk, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Tako prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – VARNOSTNO PREVERJANJE ZAPOSLENIH IN RAVNANJE S TAJNIMI PODATKI V PRAVOSODJU IN NA DRŽAVNIH TOŽILSTVIH REPUBLIKE SLOVENIJE.

Zahteva Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke in Poslanske skupine Stranke modernega centra z dne 1. 12. 2021 je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni: v imenu predlagatelja poslanka Anja Bah Žibert, minister za pravosodje Marjan Dikaučič, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, direktor Uprave kriminalistične policije Vojko Urbas, generalni državni tožilec Drago Šketa, vodja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani dr. Katarina Bergant, ki se je opravičila, vodja specializiranega Državnega tožilstva Darja Šlibar, ki se je ravno tako opravičila, predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije mag. Damjan Florjančič, direktor Urada Vlade Republike Slovenije za varovanje tajnih podatkov Igor Eršte ter direktor slovenske obveščevalno varnostne agencije Janez Tušek, ki se je prav tako opravičil.

Za uvodno predstavitev zahteve za sklic današnje seje dajem besedo predstavnici predlagatelja Anji Bah Žibert. Izvolite.