Govor

Slađana Ješić

Hvala za besedo. Lepo pozdravljeni.

Zakonodajno-pravna služba je Predlog zakona proučila skladno z zakonsko in poslovniško določenimi nalogami in pripravila pisno mnenje.

Na kratko bi ga predstavila. In sicer temeljna ugotovitev je, da predpostavka, na kateri temelji Predlog zakona ni izpolnjena. Ukrep je torej upravno veljavno podaljšan s sklepom Vlade in boni 2020 in 2021 veljajo do 30. junija 2022. In s tem, ko je Vlada udejanila to zakonsko določbo, je po mnenju ZPS ta določba osmega odstavka konzumirana oziroma izčrpana.

Če naj sedaj zakonodajalec naknadno novelira to določbo, bo to pomenilo podvajanje zakonske ureditve, torej podvajanje pravne podlage, kar ni skladno z Ustavo.

Na kratko bi se še opredelila do amandmaja Poslanske skupine SAB. Poudariti je treba, da ni pripravljen na podlagi mnenja ZPS in tudi ne sledi tej pripombi ZPS, da je ta določba izčrpana, temveč v določbo dodaja novo vsebino, ki z namenom ukrepa oziroma področij, na katera se ukrep nanaša, to so gostinstvo, turizem, šport in kultura, ni povezan. In te nove vsebine terjajo tudi obrazložitev z vidika načela enakosti, kajti bon 20-21 lahko unovčijo samo še osebe, ki ga do sedaj niso in če se jim ponudi širši nabor možnosti, je to potem neenakost, ki jo je treba utemeljiti.

To bi bilo z naše strani vse. Hvala.