Govor

Hvala lepa, predsedujoči.

Kot je bilo rečeno, torej naša Poslanska skupina Nepovezanih poslancev je pripravila predlog spremembe zakona, s katerim bi podaljšali veljavnost letošnjih turističnih bonov. Pripravili smo seveda tudi PKP 3 za podaljšanje bonov iz lanskega leta.

Zakaj smo to storili? To smo storili po kar nekaj zapovrstnih oglašanjih predstavnikov Vlade, ki so izrecno govorili o tem, da o podaljšanju bonov, starih kot tudi novih, ne razmišljajo. Tako so govorili predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo 12. 10. 2021, ko je minister na izrecno vprašanje odgovoril, da ne razmišlja o podaljšanju, ker so prepričani, da jih bodo do konca leta ljudje izkoristili. Potem je enako ponovil 2. 11. 2021.

5. 11. 2021 je Turistična zbornica Slovenije pisno predlagala Vladi podaljšanje tako lanskih kot tudi letošnjih bonov. Turistična zbornica se je sklicevala na informacije s terena, ki jih je verodostojno pridobila in te informacije govorijo o naslednjem. Da se je bistveno število rezervacij začelo spreminjati, da so začeli ljudje odpovedovati rezervacije, da so jih začeli tudi prestavljati na pomlad, pri čemer je tudi spomladanski termin zelo slabo popolnjen, da se zmanjšuje obisk tujih gostov. Posebno problematični so tisti, ki se ukvarjajo tudi s turističnimi prevozi in da posebej izpostavimo tudi turistične vodnike. Govorim predvsem o tistih, ki opravljajo turistična vodenja po večjih mestih pri nas, ki so praktično že od samega začetka epidemije brez dela.

Torej, ta poziv se je zgodil 5. 11. 2021. 8. 11. 2021 je kljub temu MGRT še enkrat izjavilo, da o podaljšanju ne razmišlja. Potem pa se je zgodil nastop enega drugega ministra. To je ministra za finance, ki je javnosti sporočil, da bo PKP 10 vseboval podaljšanje letošnjih oziroma lanskih bonov. O novih takrat še nič. Ti so bili potem naknadno s sklepom Vlade podaljšani.

Kje je razlika med našim predlogom in tem podaljšanjem Vlade? Razlika je v tem, da nepovezani poslanci predlagamo, da se veljavnost bonov podaljša do konca julija prihodnjega leta in tudi po tistem datumu dajemo še vedno možnost Vladi, da Vlada sama na podlagi argumentov presodi ali bi jih bilo smiselno še podaljšati. Zakaj? Zato ker vemo, da je epidemija nepredvidljiva, da si valovi sedaj sledijo. Jaz upam, da ta četrti val vendarle pojenja, nihče pa ne more v tem trenutku predvideti kako bo epidemija potekala naprej, kako si bodo sledili prihodnji valovi, kako številčno se bomo s tem ukvarjali.

Rada bi samo spomnila, da smo v lanskem letu v resnici imeli takšno situacijo, da je Vlada to dejavnost zaprla vse od 24. 10. 2020 pa do 25. 4. 2021. Še enkrat ponavljam. Ta dejavnost je bila zaprta od konca oktobra 2020 do konca aprila 2021. Nihče nam ne more garantirati, da se taka stvar ne bi ponovila in zato želimo, da se pusti odprta možnost, da se v takem primeru da ukrepati in se že s sklepom Vlade ti boni lahko tudi naprej podaljšajo.

Moram reči, da letošnji boni veljajo nekoliko širše. Lanski vemo kako so veljali. Če pod potegnemo pod črto tisto, kar je ostalo neizkoriščenega od obojih skupaj, govorimo o 200 milijonih. 200 milijonov se mogoče ne sliši veliko v skupnem znesku, ki se obrne v tej panogi, vendarle pa lahko ti turistični boni pri marsikaterem manjšem ponudniku pomenijo tisto razliko med zapiranjem dejavnosti ali pa zapiranjem delovnih mest oziroma po drugi strani ohranitvijo teh delovnih mest.

Turistični boni so bili v bistvu porabljeni zelo neenakomerno. Marsikje, zlasti na Obali, jih je bilo največ, pa na nekih bolj atraktivnih gorskih destinacijah in pa v termah in tam so zagotovo rešili turistično sezono. Tega nihče ne oporeka. Rešili so tudi številna delovna mesta. 43 % vseh novih bonov je bilo unovčenih v gostinstvu. Sledi turizem, kjer je bilo unovčenih 37 %. Za kulturo smo porabili 14 % bonov, od tega več kot dve tretjini v resnici ne za kulturo, ampak za nakup učbenikov, knjig in delovnih zvezkov. Preostalih 6 odstotkov pa je bilo unovčenih za šport.

Torej, kot rečeno. PKP 10 vsebuje podoben ukrep, ki je časovno bolj zamejen od tega kar predlagamo mi, ki ga tudi po tistem obdobju, za katerega je predviden v PKP 10 ni možno več podaljšati. Hkrati pa želim poudariti nekaj drugega. Vsi ste doživeli množične odzive na PKP 10. Vsi vemo, da je tam notri zopet cel kup stvari, ki notri ne sodi. In vprašanje je ali bo PKP 10 sprejet, zato apeliram na vas, da razmislite in omogočite tako gospodarstvu kot tudi ljudem, da unovčijo in uporabijo tisto, kar jim je Vlada že ves čas namenila dati. Ker če bomo čakali, da bo PKP to naredil, se bojim, da do tega ne bo prišlo.

Hvala lepa.