Govor

Vse članice in člane Odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjam 42. nujno sejo Odbora za gospodarstvo. Predsednica Odbora je odsotna, zato bom jaz vodil današnjo sejo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani Odbora: Jani Ivanuša. Na seji pa kot nadomestni člani oziroma članice sodelujejo s pooblastili: iz Poslanske skupine Alenke Bratušek mag. Rajh nadomešča mag. Alenko Bratušek, iz Poslanske skupine SDS poslanka Elena Zavadlav Ušaj nadomešča kolega mag. Marka Pogačnika, Jani Prednik iz Poslanske skupine SD nadomešča mag. Meiro Hot, gospa Monika Gregorčič iz Poslanske skupine SMC nadomešča gospoda Gregorja Periča in pa še gospod Blaž Pavlin iz Poslanske skupine Nova Slovenija nadomešča gospoda Mihaela Prevca. Dobil sem še eno pooblastilo. Mojca Žnidarič iz Poslanske skupine SMC nadomešča gospo Matejo Udovč.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red Odbora. Ker v poslovniško določenem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem seje 64/1, 64/3 Poslovnika Državnega zbora.

Prehajamo na edino 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH ZAKONA O INTERVENTNIH UKREPIH ZA POMOČ GOSPODARSTVU IN TURIZMU PRI OMILITVI POSLEDIC EPIDEMIJE COVID-19. Predlog zakona je kot predlagatelj vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano gospo Janjo Sluga. Kolegij Državnega zbora je 122. seji 1. 12. 2021 sklenil, da se Predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Skupina poslank in poslancev s prvopodpisano gospo Janjo Sluga je 3. 12. 2021 vložila zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora s to točko dnevnega reda.

K obravnavi k tej točki so vabljeni: prvopodpisana predlagateljica zakona gospa Janja Sluga, Vlada, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zakonodajno-pravna služba in pa Državni svet.

Poleg Predloga zakona ste prejeli tudi naslednja gradiva: mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 9. 12. 2021, mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance z dne 8. 12. 2021, mnenje Vlade z dne 8. 12. 2021 in pripombe Obrtno-podjetniške zbornice z dne 8. 12. 2021.

Rok za vložitev amandmajev je tekel do začetka obravnave Predloga zakona in je sedaj zaključen. V poslovniškem roku je amandma k Predlogu zakona vložila Poslanska skupina Alenke Bratušek z dne 8. 12. 2021, in sicer k 1. členu.

Pričenjam drugo obravnavo Predloga zakona. Najprej pa naj preberem še eno pooblastilo. Gospa Tadeja Šuštar nadomešča gospoda Andreja Černigoja.

S tem pričenjamo drugo obravnavo Predloga zakona. Besedo dajem predstavnici predlagatelja zakona za dopolnilno obrazložitev predloženega zakona gospe Janji Sluga.