Govor

Mateja Udovč

Spoštovane članice in člane Odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjam 43. nujno sejo Odbora za gospodarstvo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani Odbora za gospodarstvo: mag. Alenka Bratušek iz Poslanske skupine SAB. Na seji pa kot nadomestni člani in članice odbora za gospodarstvo s pooblastilom sodelujejo: Jure Ferjan nadomešča mag. Marka Pogačnika, Franc Kepa nadomešča poslanca Franca Rosca, Jožef Lenart nadomešča poslanko Suzano Lep Šimenko.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red Odbora, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju investicij, nadaljevanje obravnave.

Ker v poslovniško določenem roku ni bil predlog za sprememb, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SPODBUJANJU INVESTICIJ, nujni postopek, EPA 2284-VIII – nadaljevanje obravnave.

Odbor za gospodarstvo je na 41. nujni seji 6. 12. 2021 kot matično delovno telo pričel z obravnavo predloga zakona, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo in sprejetje po nujnem postopku predložila Vlada. Kolegij predsednika Državnega zbora je 122. seji 1. 12. 2021 sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Skupina poslank in poslancev, prvopodpisani dr. Matej T. Vatovec je 6. 12. 2021 na podlagi desetega odstavka 21. člena Poslovnika Državnega zbora vložila zahtevo za ponovno odločanje o odločitvi Kolegija predse4dnika Državnega zbora, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku.

Državni zbor je danes, 13. 12. 2021 na 28. seji sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Na podlagi te odločitve Državnega zbora Odbor za gospodarstvo kot matično delovno telo torej danes nadaljuje z obravnavo predloga zakona po nujnem postopku.

Kolegij predsednika Državnega zbora pa je na 124. seji, 10. 12. 2021 sprejet tudi sklep, da lahko Odbor za gospodarstvo za obravnavo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju investicij zaseda tudi po 22. uri.

Amandmaji k predlogu zakona se lahko vlagajo do zaključka razprave o posameznih členih na seji odbora. Do sedaj so amandmaje k predlogu zakona vložile poslanske skupine SDS, SMC in NSi, in sicer k 1. in 2. členu dne 6. 12. 2021.

Uvodne predstavitve so bile opravljene že v okviru 41. nujne seje odbora za gospodarstvo, zato danes nadaljujemo z razpravo o členih ter o vloženih amandmajih. Tam smo namreč ostali pri obravnavi, ki je nismo dokončali v okviru 41. nujne seje Odbora za gospodarstvo v ponedeljek, 6. 12. 2021. In predno preidemo k razpravi, preberem še eno pooblastilo. Poslanec Primož Sitar nadomešča poslanca Miha Kordiša.

Sedaj pa dajem, nadaljujemo torej z razpravo o 1. členu in o vloženem amandmaju poslanskih skupin SDS, SMC in NSi k 1. členu. Želi kdo besedo? Ugotavljam, da ja. Gospod kolega Pavlič, beseda je vaša.