Govor

Spoštovane in spoštovani, lepo pozdravljeni.

Začenjam 16. nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Članice in člane Komisije ter vabljene prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani oziroma članice Komisije: Janja Sluga, Vojko Starović, Meira Hot. Poslanka Tina Heferle pa nadomešča poslanca Aljaža Kovačiča.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje. In sicer s sklicem seje, ki ste ga prejeli 14. 12. 2021, ste prejeli naslednji dnevni red: Kršitve pravic zaposlenih pri izplačilu letne nagrade za poslovno uspešnost podjetja takoimenovane božičnice.

Ker je seja sklicana na podlagi zahteve in ni bil podan predlog za umik podpore zahtevi, je določen dnevni red kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA – KRŠITVE PRAVIC ZAPOSLENIH PRI IZPLAČILU LETNE NAGRADE ZA POSLOVNO USPEŠNOST PODJETJA OZIROMA BOŽIČNICE. Na sejo so bili vabljeni: Primož Siter, predstavnik vlagatelja zahteve, Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti, Inšpektorat Republike Slovenije za delo, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam in Konfederacija sindikatov 90 Slovenije.

S strani vabljenih se je opravičila Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam. S sklicem seje ste kot gradivo prejeli zahtevo Poslanske skupine Levica za sklic nujne seje z dne 13. 12. 2021, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

Začenjamo obravnavo te točke, zato najprej prosim predstavnika vlagatelja zahteve Primoža Siterja, da pove nekaj uvodnih besed o razlogih za sklic te seje.

Proceduralno kolega Černigoj. Izvolite.