Govor

Robert Polnar

Hvala, gospod poslanec.

Kolegice in kolegi, dovolite, tudi sam bi eno krajšo razpravo s tem v zvezi opravil. Želim pa opozoriti na dve faktografski dejstvi.

Prva je, da smo mi ta zakon že obravnavali in da je 15. julija bil na glasovanju v Državnem zboru letos. Zavoljo tega, ker je bilo ob 90-ih prisotnih glasovanje 45 za in 45 proti, zakon ni bil sprejet. Problematika zakona je v tem, da v slovensko pravo oziroma pravi sistem implementira štiri evropske direktive in eno izvedbeno uredbo. Rok za prenos teh dokumentov je 1. julij 2021, se pravi, da smo približno pol leta že v zamudi s prenosom teh evropskih direktiv, kar v kočni posledici lahko pomeni tudi določene denarne kazni. Zato mislim, da je glede na to, da je večina zakona izrazito tehnično usmerjena in se nanaša predvsem na poenostavitve in administrativna olajšanja tako za tiste, ki so zavezanci za plačilo DDV-ja, kot za one, ki nadzirajo oziroma izvajajo vplačevanje DDV-ja, da je torej smiselno takšen zakon sprejeti.

Kar se tiče negativnih finančnih učinkov, nesporno drži, da davčno razbremenjevanje nakupa električnih vozil pomeni manjše prihodke v državnem proračunu. Ocenjeno je v oceni finančnih posledic, kakšne bi bile posledice, v kolikor bi bilo realiziranih prodaj 500 teh vozil v enem letu, čeprav je nemogoče predvideti, koliko jih bo dejansko realiziranih. Negativnega učinka bi to imelo med 4 in 5 milijoni evrov. Letni prihodki iz naslova davka na dodano vrednost v državnem proračunu pa so tam med 3 milijarde 800 in 3 milijarde 900 milijoni evrov, se pravi, med 3 tisoč 800 in 3 tisoč 900 milijoni evrov. Jaz mislim, da glede na to, da smo članica Evropske unije po svoji volji, da smo podpisali pogodbo o delovanju Evropske unije, potem smo vendarle dolžni poskrbeti, da te direktive, s katerimi se strinjamo, tudi implementiramo v lastno zakonodajo in si ne povzročamo še dodatnih stroškov s tem, da zadeve po nepotrebnem zavlačujemo. Zato jaz osebno bom to zadevo podprl.

Hvala lepa.

Naslednji je poslanec Dušan Verbič.

Kolega Verbič, prosim.