Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 25. nujno sejo Mandatno-volilne komisije.

Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani: Franc Jurša, Maša Kociper in pa Ferenc Horvath. Po pooblastilu pa na seji sodeluje Jure Ferjan, nadomešča Danijela Krivca.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: prvič, predlog sklepa o imenovanju člana in namestnika člana sveta za sistem plač v javnem sektorju; in drugič, ponovitev kandidacijskega postopka za imenovanje 2 članov sveta fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji na predlog humanitarnih organizacij, ki so vpisane v razvid humanitarnih organizacij.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je dnevni red seje takšen, kot ste ga prejeli s sklicem. Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu Udis, saj vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožiti vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moram v takem primeru v skladu s 101. členom poslovnika sejo zapreti za javnost.

Zdaj pa prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG SKLEPA O IMENOVANJU ČLANA IN NAMESTNIKA ČLANA SVETA ZA SISTEM PLAČ V JAVNEM SEKTORJU.

Kot gradivo za to točko dnevnega reda ste prejeli: poziv poslanskim skupinam k predlaganju kandidatov, delovno besedilo predloga sklepa in seznam kandidatov, ki so objavljeni na spletni strani Državnega zbora, s sklicem in pa predloge poslanskih skupin, ki ste jih članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

Uvodna pojasnila. V skladu z drugim odstavkom 34. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju predstavnika v svet za sistem plač v javnem sektorju imenuje tudi Državni zbor. Na podlagi odloka o ustanovitvi sveta za sistem plač v javnem sektorju imenuje Državni zbor enega člana in enega namestnika člana. Glede na dopis Ministrstva za javno upravo z dne 14. 12. 2021, v katerem je Državni zbor pozvalo, da do 20. 12. 2021 imenuje člana in namestnika člana sveta za sistem plač v javnem sektorju, sem poslanske skupine pozval, da predlagajo kandidate za člana in namestnika člana. Predloge sta posredovali Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke, ki za člana oziroma namestnika člana predlaga Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ter Poslanska skupina Liste Marjana Šarca, ki za člana oziroma namestnika člana predlaga Rudija Medveda. Predloga sta popolna in pravočasna. Ker sta oba kandidata predlagana tako za mesto člana kot tudi za mesto namestnika člana sveta, bomo glasovanje o kandidatu za člana opravili z glasovnicami. Neizbrani kandidat pa bo v sklepu uvrščen na mesto namestnika člana.

Odpiram razpravo članic in članov komisije. Želi kdo razpravljati? Izvoli, gospod Tanko.