Govor

Hvala za besedo, spoštovani gospod predsednik. Spoštovana gospa predsednica. Lepo pozdravljam vašo eksc. gospo Florence Ferrari, veleposlanico Francije v Sloveniji in tudi vse ostale odlične goste in gostje.

Gospa veleposlanica, verjamem, da bomo čez pol leta lahko ocenili, da sta Slovenija in Francija odlična naveza. Odzivi mednarodne javnosti jasno kažejo na to, da je slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije tektonsko izboljšalo ugled, mesto in tudi domet slovenske diplomacije v svetu. Ne bom podrobno razlagal uspehov, na katere smo ponosni, ki smo jih dosegli v času predsedovanja svetu Evropske unije na področju sociale, trga dela, digitalizacije, obrambe, tudi schengenske politike, energetike in tako naprej. Verjamem namreč, da je Slovenija v času predsedovanja sprejela nekaj pomembnih zakonodajnih dosjejev in vzpostavila dobre nastavke za nadaljnjo razpravo in dokončen sprejem zakonoodajnih dosjejev v času vašega predsedovanja, gospa veleposlanica. Na tem mestu se vam tudi zahvaljujem za vašo odlično predstavitev prioritet francoskega predsedovanja, ki so neko logično nadaljevanje seveda slovenskega predsedovanja, za katerega smo se, zaradi vsebine smo se seveda skupaj dogovorili.

Gospe in gospodje, Evropa je bila v zadnjih letih tarča ostrih kritik. EU skeptiki pravijo, da je razdeljena, da ni skupnih projektov, celo da postaja zgodovinsko nepomembna. Toda prav v času zdravstvene krize COVID-19 se je pokazalo, da je lahko naša Evropa ne le koristna ampak tudi vir upanja. Na primer večletni finančni okvir, načrt za okrevanje in odpornost, sprejeto na vrhu poleti julija 2020, zelo jasno izžarevajo tisto evropsko solidarnost, tisto Schumannovo evropsko solidarnost. In ta evropska solidarnost, ti zajetni finančni paketi so omogočili tudi naši državi Sloveniji, moji domovini, da je kljub krizi lahko dosegla in beleži dobro kondicijo gospodarstva, dobro socialno politiko. Beležimo hvala bogu rekordno gospodarsko rast, beležimo rekordno visoko zaposlenost. Ocenjujejo nas tuje relevantne organizacije. Beležimo rekordno visoko socialno vključenost, kot poroča pred dvema dnevoma OECD in tako naprej in tako naprej. Za analize bo še čas.

Zaključujem s poudarkom in podčrtujem zeleni prehod in digitalno preobrazbo. Seveda vsi si za to prizadevamo, tudi slovenski Državni zbor. Glede varovanja našega planeta, edinega planeta Zemlje izpostavljam racionalno varovanje planeta. Racionalno varovanje planeta Zemlje, narave, mi krščanski demokrati pravimo stvarstva. Zakaj podčrtujem racionalno. Ne smemo namreč dovoliti, in tu je treba reči bobu bob, da bi greening histerija, ki postaja neke vrste religija, naredila prevelike napake. Namreč digitalizacijo poganjajo elektroni, ki se pretakajo po elektro vodnikih in čipih in tako naprej. Kdo pa poganja elektrone? Elektrarne. In tukaj se moramo dogovoriti in sem vesel, da sta Slovenija in Francija skupaj, kar zadeva opredelitev jedrske energije. Če bomo šli proti jedrskim elektrarnam, proti hidroelektrarnam, proti termoelektrarnam itak, potem se lahko zgodi, da ne bo digitalne preobrazbe in da bodo tu nekoč zasedali pri ugasnjenih žarnicah. Tako, da tu sem vesel, da imamo Slovenija kot Francija podobne poglede. In želim si, da bi nam vsem skupaj uspelo, predvsem pa vam, Franciji, da bi prioritete predsedovanja Svetu Evropske unije do potankosti tudi realizirali. Na tej poti, gospa veleposlanica, želim Franciji veliko uspehov in tudi sreče.

Hvala lepa.