Govor

mag. Marko Pogačnik

Hvala.

Spoštovane kolegice in kolegi, začenjam 128. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da so zadržani in da se današnje seje ne morejo udeležiti dr. Trček, gospod Ivan Hršak in gospod Nik Prebil. Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: gospa poslanka Karmen Kozmus Ferjan nadomešča poslanca gospoda Leona Merjasca in pa gospod mag. Grims nadomešča poslanca gospoda Doblekarja.

Naj na začetku tudi sam pozdravim vse vabljene, ki ste danes z nami, še posebej Nje. eksc. gospo Florence Ferrari, veleposlanico Francoske republike, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije, ter tudi dr. Jernejo Jug Jerše, vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odborov. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje. Ker v poslovniškem roku s predsednico Odbora za zunanje zadeve nisva prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDSTAVITEV PREDNOSTNIH NALOG PREDSEDOVANJA FRANCOSKE REPUBLIKE SVETU EVROPSKE UNIJE V ČASU OD 1. 1. DO 30. 6. 2022.

Kot gradivo k tej točki ste prejeli program francoskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Najprej dajem besedo Nje. Eksc. gospe Florence Ferrari, veleposlanici Francoske republike v Sloveniji, da nam predstavi prednostne naloge francoskega predsedstva Svetu Evropske unije.

Beseda je vaša.