Govor

Monika Gregorčič

Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovani vabljeni visoki gostje, pričenjam 100. sejo Odbora za zunanjo politiko.

Dovolite mi, da se na tem mestu spomnimo naprej nedavno preminulega predsednika Evropskega parlamenta gospoda Davida Marie Sassolija. Gospod Sassoli je bil odločen in glasen zagovornik evropske ideje demokratičnih načel in pravne države. Bil je prepričan in velik Evropejec. Predlagam, da spomin nanj počastimo z minuto molka. Slava mu.

Vljudno vas prosim, da v skladu z zdravstvenimi napotili tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete tudi predpisano medosebno razdaljo in nosite zaščitne maske.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje opravičeno ne morejo udeležiti mag. Zmago Jelinčič Plemeniti (PS SNS), gospa Lidija Divjak Mirnik (PS LMŠ), mag. Meira Hot (PS SD), ter gospod Ivan Hršak (PS DeSUS). Prav tako pa danes na seji s pooblastili sodelujejo naslednje poslanke in poslanci: mag. Marko Koprivc nadomešča gospoda Matjaža Nemca iz Poslanske skupine SD, gospod Igor Peček (PS LMŠ) nadomešča gospoda Marjana Šarca in gospa Andreja Zabret nadomešča gospoda Nika Prebila, gospa Violeta Tomić (PS Levica) nadomešča dr. Mateja Tašner Vatovca, mag. Andrej Rajh (PS SAB) nadomešča mag. Alenko Bratušek, gospod Andrej Černigoj (PS NSi) nadomešča gospoda Blaža Pavlina ter iz Poslanske skupine SDS gospod Jure Ferjan nadomešča gospoda Marijana Pojbiča, mag. Marko Pogačnik nadomešča gospo Evo Irgl ter gospod Janez Moškrič nadomešča gospoda Francija Kepo.

Pozdravljam vse goste, ki ste danes z nami, še prav posebej pa Nje. eksc. gospo Florence Ferrari, veleposlanico Francoske republike v Republiki Sloveniji ter dr. Jernejo Jerše Juk, vodjo predstavništva evropske Evropske komisije v Sloveniji.

Obveščam vas, da so bili na sejo vabljeni tudi predstavniki Urada predsednika Republike Slovenije, Kabineta predsednika Vlade in Ministrstva za zunanje zadeve.

Na današnji seji je zagotovljeno simultano tolmačenje iz angleškega v slovenski jezik in obratno.

Besedo pa sedaj predaja mag. Marku Pogačniku, predsedniku Odbora za zadeve Evropske unije.