Govor

Mira Palhartinger

Dober dan. Hvala za besedo.

ZPS je svoje pisno mnenje pravzaprav utemeljila na ugotovitvi, da predlagani zakon v svojih rešitvah predstavlja v bistvu povzetek že obravnavanega Predloga zakona, ki ga je Državni zbor obravnaval pred kratkim in ga ni sprejel.

Glede na to se tudi v svojem pisnem mnenju kar zadeva 1. člen pravzaprav opiramo na že takrat podane ugotovitve, ki se nanašajo na ukinitev izvršilnega predloga za izterjavo neplačane preživnine kot nujnega pogoja za priznanje upravičenosti do nadomestila preživnine.

ZPS je tudi tokrat ugotovila, da je pravica do nadomestila preživnine po veljavni ureditvi subsidiarna pravica, s katero se zagotavlja socialna varnost otrok v primeru, ko preživninski zavezanci zanje preživnine ne plačujejo in bi torej predlagana rešitev s črtanjem obveznosti, da se najprej zahteva izvršbo, da ta predlagana rešitev predstavlja konceptualno pomembno spremembo veljavne ureditve.

Kar zadeva 1. člen bi tukaj želela ugotoviti, da sta vložena k njemu dva amandmaja. Prvi je amandma koalicijskih poslanskih skupin, amandma k amandmaju pa ga še nekako dograjuje v smislu in v duhu mnenja, ki ga je pripravila k Predlogu zakona Vlada. K nobenemu od teh amandmajev ZPS z vidika svojih nalog nima pripomb.

K 3. členu je ZPS napovedala redakcijsko korekturo zakonskega besedila, ki ne bo imela vpliva na samo vsebino določbe.

Kar zadeva 4. člen pa je treba tukaj ponovno posebej opozoriti, da je predlagan zamik uveljavitve tega zakona. Ta je v bistvu z amandmajem koalicijskih poslanskih skupin še bolj zamaknjen, da dajemo na takšno rešitev v bistvu naših nalog pripombo. Uvodoma ugotavljamo, da razlogi za takšno rešitev seveda niso posebej pojasnjeni. Posebej pa opozarjamo, da ob takšnem pristopu, ki določa tako oddaljen začetek veljavnosti zakona v času od objave do uveljavitve tega zakona, zakona ne bo mogoče spreminjati ali dopolnjevati. Zato je v bistvu zamik veljavnosti treba nadomestiti z zamikom uporabe.

Kar zadeva to pripombo ugotavljamo, da nanjo odgovarja predlog za amandma Odbora poslanskih skupin, ki sta predlagateljici zakona in tudi nam z vidika svojih nalog nimamo pripomb. Izbira datuma, ki je primeren in ustrezen, pa je stvar vsebinske presoje.

Hvala.