Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe in gospodje, dobro jutro. Pričenjam 42. sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da so zadržani in se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji poslanci člani odbora: Marko Bandelli, Luka Mesec in Primož Siter. Prejel sem dve pooblastili, in sicer poslanka Karmen Furman nadomešča poslanko Suzano Lep Šimenko iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke in poslanec Dejan Židan nadomešča poslanca Janija Prednika iz Poslanske skupine Socialni demokrati.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. V poslovniškem roku nisem prejel predlogov v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je sprejet dnevni red kakor vam je bil poslan s tremi točkami dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O SPREMEMBI UREDBE ŠTEVILKA 575/2013 IN DIREKTIVE 2014/57 V ZVEZI Z BONITETNO OBRAVNAVO GLOBALNIH, SISTEMSKO POMEMBNIH SKUPIN INŠTITUCIJ S STRATEGIJO REŠEVANJA Z VEČ VSTOPNIMI TOČKAMI IN METODOLOGIJO ZA POSREDNI VPIS INSTRUMENTOV, PRIMERNIH ZA IZPOLNJEVANJE MINIMALNE ZAHTEVE GLEDE KAPITALA IN KVALIFICIRANIH OBVEZNOSTI.

Gradivo smo prejeli od vlade 20. decembra 2021 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije.

Odbor bo to točko dnevnega reda, kakor tudi naslednji dve točki dnevnega reda obravnaval kot matično delovno telo na podlagi 154.h člena, drugega odstavka tega člena Poslovnika Državnega zbora. Svoja poročila bo posredoval pristojnemu odboru, to pomeni Odboru za zadeve Evropske unije.

K vsem točkam dnevnega reda so vabljeni predstavnice in predstavniki Ministrstva za finance.

Prehajamo torej na uvodno predstavitev pri 1. točki dnevnega reda. Besedo dajem državni sekretarki na Ministrstvu za finance gospe Katji Lavtar.

Prosim.