Govor

Maja Hostnik Kališek

Hvala lepa.

Spoštovani!

Z Zakonom o sistemu jamstva za vloge je bila v domači pravni red prenesena evropska Direktiva o sistemih jamstva za vloge. Ta zakon tako določa znesek, do katerega so zajamčene vloge posameznega vlagatelja pri posamezni banki; določa upravljavca sistema jamstva za vloge v Republiki Sloveniji ter njegove naloge in pristojnosti ter Sklad za jamstvo vlog, iz katerega se bodo v primeru propada banke jamstva vlagateljem tudi izplačala. S predlaganim zakonom v sistemu ureditve jamstva za vloge ne posegamo, temveč zgolj odpravljamo pomanjkljivosti, ki so bile ugotovljene v postopku pregleda, ki ga v zvezi s prenosom vsake direktive opravijo strokovne službe Evropske komisije. Te pomanjkljivosti se nanašajo na možnost združitve nacionalnega sistema jamstva za vloge z enim ali več sistemi jamstva za vloge iz drugih držav članic Evropske unije ali na možnost ustanovitve čezmejnega sistema jamstva za vloge. Nadalje se nanašajo na ureditev prenosa prispevkov banke v Sklad za jamstvo vlog v primeru, ko banka del svojih dejavnosti prenese v drugo državo članico Evropske unije. Odpravlja se tudi pomanjkljivosti glede omejitve oglaševanja višine jamstva za vloge, ki velja za vse banke in ne le za podružnice bank tretjih držav. Dodatno se s predlogom zakona določi, da lahko Banka Slovenije upravlja premoženje Sklada za jamstvo vlog skupaj z drugim premoženjem Banke Slovenije ali drugim premoženjem v upravljanju Banke Slovenije, če za sredstva in obveznosti Sklada za jamstvo vlog zagotovi ločeno knjigovodsko evidenco.

Na podlagi mnenja Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora je pripravljen amandma k 3. členu predloga zakona, s katerim se določi, da se v primeru ustanovitve združenih ali čezmejnih sistemov jamstva za vloge smiselna uporaba določb zakona nanaša na njihovo upravljanje.

Ob koncu želim poudariti, da ugotovljene pomanjkljivosti glede prenosa Direktive o sistemih jamstva za vloge v domači pravni red v ničemer niso vplivale na dosedanje delovanje sistema jamstva za vloge v Republiki Sloveniji. Predlagam, da predlog zakona vključno s predlaganim amandmajem podprete.

Hvala lepa.