Govor

Peter Požun

Spoštovana predsedujoča, spoštovane poslanke in poslanci, ostali prisotni. Hvala za besedo. Na začetku se tudi jaz pridružujem vašim dobrim željam za leto 2022 z željo, da bo eno zdravo leto tko kot smo si to bili tega navajeni.

Torej pristojna komisija je zakon obravnavala 28. oktobra lani in mu izrekla podporo ob tem predvsem z vidika, da bi zakon upošteval tudi predlog o katerem smo govorili, torej da se uskladitve izvede diferencirano glede na leto upokojitve upokojencem, ki so se upokojili v letu 2011 pa se izvede ustreznejša upokojitev in kot lahko vidim, je to z vloženimi amandmaji tudi na nek način ustrezno sledeno.

Podpora je bila izrečena predvsem iz vidika solidarnosti do tistih upokojencev, ki so bili zadnjih 11 letih finančno prikrajšani zaradi nedoslednega usklajevanja pokojnin obenem pa je komisija mnenja, da se bo večji del teh sredstev, ki se jih bo namenilo za predlagani izredni dvig pokojnine preko povečane potrošnje upokojencev prelilo v gospodarstvo in seveda tudi nazaj v proračun.

Ob podpori je komisija kot že večkrat poprej izrazila skrb za vzdržnost blagajne pokojninskega in invalidskega zavarovanja predvsem tudi z vidika velikih izzivov, ki jih prenašajo negativni demografski trendi v Sloveniji. Predvsem predstavniki interesov delojemalcev Državnem svetu so izrazili skrb, da bi se v prihodnje lahko znašli v situaciji, ko bi bilo potrebno sprejemati spet ostre varčevalne ukrepe glede na visoko stopnjo obremenitve državnega proračuna in zadolženosti in pa seveda glede na spremembe zakonodaje v zvezi dohodnino, davščinami in razbremenjevanjem kapitala. Neodvisno od tega pa so tudi predstavniki delojemalci izrazili podporo temu zakonu.

Kot že rečeno, Komisija je predlog zakona podprla. Hvala za besedo.