Govor

Dober dan. Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam. In najprej mi dovolite, da vam zaželim vse dobro v novem letu in da bomo na tem odboru še naprej konstruktivno in dobro sodelovali.

Začenjam 68. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Obveščam vas, da zaenkrat nimam nikogar, ki bi se opravičil. Na seji kot nadomestni članice in članice odbora s pooblastili sodelujejo: namesto gospoda Marka Koprivca je z nami gospa Bojana Muršič, namesto gospoda Aljaža Kovačiča gospa Tina Heferle, namesto Marijana Pojbiča gospod Leon Merjaces. Vse tri lepo pozdravljam in jim želim dobro delo.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem, in sicer imamo eno točko dnevnega reda: Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Zakon bomo v skladu z odločitvijo Kolegija obravnavali po skrajšanem postopku.

Prehajamo torej na 1. IN EDINO TOČKO, TO JE TOREJ PREDLOG ZAKONA O DOPOLNITVI ZAKONA O POKOJNINSKEM IN INVALIDSKEM ZAVAROVANJU. Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega svet za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide. Poleg imate tudi sklep Sveta zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije o podpori predloga za dopolnitev ZPIZ-2 s 142.a členom in sklep o usklajevanju pokojnin, zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora s to točko dnevnega reda ter vložene amandmaje.

Na to sejo sem bili vabila Ministrstvo za delo, družino, socialne zadev in enake možnosti. Z nami je gospa državna sekretarka Mateja Ribič, Zakonodajno-pravno službo, Državni svet ter ZPIZ.

Kolegij predsednika Državnega zbora je na 107. seji sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Odbor bo predlog zakona torej obravnaval na podlagi 126. in 142. člena Poslovnika. K predlogu so bili vloženi amandmaji poslanskih skupin SDS oziroma koalicije, če se ne motim ste sedaj na klop dobili tudi rahlo modifikacijo že prej vloženega amandmaja in imamo še amandma k 2. členu poslanske skupine DeSUS.

Pričenjam torej z drugo obravnavo predloga zakona v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. In najprej dajem besedo ali želi predlagatelj te točke dnevnega reda uvodoma gospod Branko Simonovič, izvolite, beseda je vaša.