Govor

Najlepša hvala za besedo, predsedujoča. Lep pozdrav!

Jaz bi vam pa, spoštovani, rada postavila vprašanje glede sporazuma z Madžarsko o drugem tiru. Namreč koalicija si je že predlani podelila mandat za sklenitev sporazuma z Madžarsko o drugem tiru proge Divača-Koper, javnost pa v resnici nima nobenih informacij o poteku pogajanj. Politika Levice do tega vprašanja je ves čas konsistentna in jasna, nasprotujemo vsem oblikam udeležbe tujega kapitala v projektu drugega tira. Zakaj? Ker ocenjujemo, da je to ekonomsko in politično škodljivo. Namreč partnerstvo z Madžarsko ni enakopravno, ker Slovenija sama jamči za plačilo kreditov in zagotavlja subvencioniranje drugega tira, Madžarska pa kljub temu bi potem sporazumu postala polovična lastnica nove proge in dobička, poleg tega bi dobila vezane posle v koprskem pristanišču. To je ena stvar.

Druga pa je, da je partnerstvo z Madžarsko v resnici politično škodljiva. Namreč samo nekaj kolonije dopuščajo, da ima tuja država v lasti njihovo strateško infrastrukturo in ta proga seveda je del strateške infrastrukture. Se pravi, ocenjujemo, da pač povezave največje vladne stranke SDS z madžarsko oligarhijo pač ne morejo biti stvar države in se prenašati na državno raven.

Skratka, v trenutku, ko recimo Hrvaška Vlada na vsak način skuša izriniti madžarsko naftno družbo MOL iz Ine, je videti, da vaša Vlada ta trenutek razprodaja tako turizem kot železnice madžarskemu kapitalu. Vemo kakšne stvari prihajajo ven glede intence Madžarov glede skupine Sava, ki jo želijo, do katere se želijo dokopati in hrvaški primer tudi jasno kaže, da madžarski kapital uporablja vsa sredstva, tudi podkupovanje in da mednarodna arbitraža, ki je predvidena, ki naj bi bila predvidena tudi v vašem sporazumu, v resnici ščiti madžarsko stran. Pa zato sprožam nekako tudi pobudo, da Vlada vse pogovore z madžarsko takoj in nepreklicno ustavi, ampak ker vem, da moja pobuda ne bo naletela na odprta ušesa, vam zastavljam naslednja vprašanja:

Kolikokrat sta se sestali vladni delegaciji in kdaj na to temo? Ali in kdaj so se v sporazumu, ste se v sporazumu pogovarjali na ravni vlad in ministrstev in v kakšni fazi so pogajanja? Ter kdaj naj bi bil ta sporazum usklajen in parafiran? Se že v naprej zahvaljujem za odgovore.

Hvala lepa.