Govor

Zlatko Ficko

Hvala za besedo.

Naj se v uvodu zahvalim za vabilo, ki ste mi ga poslali za udeležbo na tej seji.

V začetku bi želel eno stvar opozoriti, in sicer, da kot sodelujoči na tej razpravi težko sodelujem glede na to, da nisem imel vpogleda v to forenzično poročilo. Gre pa za postopek, gre za poslovno skrivnost in seveda vsebine ne poznam.

Druga stvar, tudi nisem bil povabljen na kakršenkoli razgovor v času poteka same forenzične preiskave, da bi lahko tudi svoja videnja, ali pa pojasnila na določena vprašanja dal. Očitno pač ni bilo potrebe.

Poročilo, ki je danes obravnavano, je časovno oddaljeno, saj je bilo zaključeno tam 1. 3. lanskega leta. In zato je pobuda Stranke SAB edina prava pot, da se tudi te stvari, za…, za nazaj tudi razčistijo.

Jaz sem ponosen na opravljeno delo in dosežene rezultate Družbe v obdobju od leta 2016 do 2020, ko sem Družbo vodil kot glavni direktor in kot pooblaščenec vlade. Rezultati, ki so jih dosegli, so enkratni in neponovljivi, in so rezultati timskega dela vseh zaposlenih. To ni bil zgolj Zlatko Ficko, ampak to je bila ekipa, ki je te rezultate tudi dosegla. Gre za čas, ko smo se ustanovili in smo na nek način kot nebogljen novorojenec morali se spopadati s posledicami naravnih nesreč žledoloma, vetroloma in lubadarja. Gre za nesreče, ki so v tistem obdobju prizadele naše gozdove. Mi smo v tem obdobju, in še pozneje, uspeli sanirati vse te posledice naravnih ujm. Toda bolj, kot naravne nesreče, lahko gozd prizadene človek. Človek lahko s svojim ravnanjem prizadene in ohromi tako gozdove, kot Družbo, ki opravlja z gozdovi. Razlog je v pohlepu po funkcijah, denarju in vplivu. In to se je zgodilo v Družbi Slovenski državni gozdovi d.o.o.

Še enkrat naj povem v tem uvodu, da posledic in zdaj izsledkov forenzike ne poznam, vem le tisto, kar so poklicani pojasnjevali prek državnih in lokalnih medijev. Sicer pa tisto, kar je znano, kar povem, so izsledki forenzike zame pričakovani. Hvala lepa.