Govor

Igor Peček

Lepo pozdravljeni, članice in člani Komisije za nadzor javnih financ, vsi prisotni, vabljeni, dobro jutro.

Pričenjam 36. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Obveščam vas, da sem do začetka seje prejel dve opravičili, in sicer se seje ne moreta udeležiti člana: gospod Robert Polnar in gospod Zmago Jelinčič Plemeniti. Na sej kot nadomestni član sodeluje poslanec gospod Jože Lenart, ki nadomešča poslanko gospo Andrejo Zabret iz Poslanske skupine Lista Marjana Šarca.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje Komisije, ker v poslovniškem roku ni bilo danih predlogov za spremembo dnevnega reda. Ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem. Prehajam na 1. in edino TOČKO DNEVNEGA REDA – DOMNEVNO OŠKODOVANJE DRUŽBE SLOVENSKI DRŽAVNI GOZDOVI D.O.O.(SiDG)

Poslanska skupina SAB je 10. 1. 2022 na Komisijo za nadzor javnih financ naslovila zahtevo za sklic nujne seje z navedeno točko dnevnega reda.

Kot gradivo k tej točki dnevnega reda ste prejeli: Zahtevo Poslanske skupine SAB s predlogom sklepa in gradivo Pregled poslovanja Družbe Slovenski državni gozdovi, ki pa je označeno z varstvom podatkov, št.: 450-02/21-13/14. To gradivo ste članice in člani Komisije prejeli v varovani predal sistema UDIS z dne 11. 8. 2021.

Prosim vas, da med razpravo upoštevate predpise s področja varstva podatkov, ter me v naprej opozorite, če boste želeli razpravljati o varovanih podatkih, saj bi bilo v takšnem primeru sejo potrebno zapreti za javnost.

Na sejo so bili vabljeni: mag. Andrej Rajh v imenu predlagateljev zahteve, dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec, nekdanja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki pa se je opravičila, mag. Robert Tomazin, glavni direktor Družbe Slovenski državni gozdovi d.o.o., gospod Zlatko Ficko, nekdanji glavni direktor Družbe Slovenski državni gozdovi d.o.o., mag. Andrej Rihter, nekdanji član nadzornega sveta Družbe, ki pa se je tudi opravičil, in gospa Dragica Vrkič Kozlan, namestnica predsednice nadzornega sveta Družbe Slovenski državni gozdovi d.o.o.

Dodatno so bili na sejo vabljeni predstavniki Revizorske hiše Ernst&Young. Z nami sta gospa Janja Skamlič in gospod Vitja Križar.

Predlagam, da razpravo opravimo tako, da najprej predstavnik predlagateljev zahteve za sklic nujne seje dodatno obrazloži zahtevek za sklic, v nadaljevanju pa bodo besedo dobili vabljeni, nato pa sledi razprava članic in članov Komisije.

Besedo dajem predstavniku predlagatelja, mag. Andrej Rajh, izvolite.