Govor

Vse članice in člane odbora ter ostale prisotne lepo pozdravljam.

Začenjam 69. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Obveščam vas, da so se za današnjo sejo opravičili gospa Andreja Zabret. Za enkrat pa nimam nadomestnih članov, ki bi tukaj bili s pooblastili.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red. 1. in edina točka – Izračun minimalnih življenjskih stroškov in določitev zneska minimalne plače za leto 2022. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predloga za spremembo dnevnega reda ugotavljam, da je določen dnevni red kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – IZRAČUN MINIMALNIH ŽIVLJENJSKIH STROŠKOV IN DOLOČITEV ZNESKA MINIMALNE PLAČE ZA LETO 2022.

Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Gre za zahtevo Poslanske skupine Socialnih demokratov, potem imate tukaj tudi prošnjo za preložitev 60. nujne seje odbora. Stališče delodajalskih organizacij z dne 17. januar 2022. Na sejo smo vabili predlagatelje zahteve Poslansko skupino Socialnih demokratov, Ministrstvo za delo, Zvezo Svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacijo Sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacijo Sindikatov 90 Slovenije, Konfederacijo novih sindikatov Slovenije, Sindikat Neodvisnosti, Slovensko Zvezo sindikatov Alternativa, Zvezo Delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost, Konfederacijo Sindikatov javnega sektorja, Združenje Delodajalcev Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije, Obrtno podjetniško zbornico Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije ter Trgovinsko zbornico Slovenije. Naj povem, da so se nam zadnjih pet torej od Združenja delodajalcev do Trgovinske zbornice Slovenije opravičili za današnjo sejo.

Začenjam torej z obravnavo navedene točke. Najprej dajem besedo predlagatelju te točke dnevnega reda gospodu Soniboju Knežaku.

Izvolite, beseda je vaša.