Govor

Jože Lenart

Hvala predsednik za besedo.

Bi želel razpravljati v dveh delih, ločeno potem k 7. členu, ker tudi imamo v LMŠ svoj amandma. Bi pa uvodoma želel na splošno reči naslednje. Ja, kot je tudi minister že sam rekel, da gre bolj za tehnične narave v tem zakonu, kljub vsemu je seveda to potrebno, ampak mislim, da pa so zelo pomembna poglavja, predvsem kar se tiče prilagajanja in blaženja podnebnim spremembam v kmetijstvu. Ravno to je tisto področje in kot sem tudi razprave slišal, da verjetno zaradi tega ker Slovenija ni toliko usmerjena v intenzivno kmetijstvo je verjetno ta problem nekoliko blažji kot pa imajo tiste države, ki se ukvarjajo oziroma izvajajo zelo intenzivno kmetovanje. Je pa vsekakor to potrebno raznolikost našega kmetijstva in daje tu ministrstvo in seveda ostale strokovne službe, da nudijo dober zakon, dobro področje to urejeno in da je potem tudi suport kmetov, da se lahko pravilno odloča in je to tudi po svoje velika odgovornost. Še večji pomen pa vidim tudi v današnjem času glede verige preskrbe s hrano, na to se kar nekaj členov nanaša. In če povežem tudi z ekološkim kmetijstvom, kjer tudi govorite, da je to podlaga potem za končno sprejem akcijskega načrta na področju ekološkega kmetovanja in omenjate tudi akcijski načrt za delo z mladimi kmeti. Poglejte, že sama zdravstvena kriza po dveh letih je pokazala, da je nujnost da se uredi in tudi okrepi to področje prehrane, predvsem kar se tiče samooskrbe. In seveda tudi urejanja teh trgovinskih praks v sami verigi preskrbe s kmetijskimi in živilskimi proizvodi in pa temi prilagoditvami potrebam za delovanje javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence. To je vsekakor zelo pomembno področje, bom še enkrat poudaril, v tem trenutku.

Poglejte, tukaj pa je že druga kriza, in sicer pričakovana. Danes vemo, da je v neposredni bližini v Evropi grožnja vojne oziroma vojna se praktično izvaja. In glede tega mislim, da ima to močan vpliv tudi na kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na to ministrstvo, kjer danes tudi ta odbor poteka. Zakaj? Rusija in Ukrajina pridela četrtino žitaric v svetovnem merilu. In tu bo vsekakor močan vpliv tudi na to prehransko verigo oziroma predvsem na ceno te strateške surovine, če se tako izrazim. To se pravim, lahko pričakujem podražitev kruha, če lepo preprosto povem. In pa drugo področje, že sama energetska kriza se je že zdavnaj pojavila in seveda ta vojna bo to energetsko krizo še povečevala.

In tudi sama predelava hrane je odvisna od cene energetskih derivatov in pa tudi drugače je sama proizvodnja prehrane močno povezana tudi z energijo. Kot tretje pa bi želel reči še en problem, ki je z izbruhom te vojne še dodatno izbil. Govorite seveda o tem akcijskem načrtu za področje ekološkega kmetovanja, ki ga bo treba res čim prej dati na mizo. Kot drugo pa je tudi akcijski načrt gozdno-lesne verige, ki je tudi, pravite, že v medresorskem usklajevanju, pa ga še nimamo na mizi. Moja močna želja je, da še pred končanim tem mandatom tudi to dobimo na mizo. Tudi to je pomembno zaradi energetske krize Slovenija z lesom, predvsem s temi stranskimi produktu lesa, če bi to gozdno-lesno verigo spravili na nivo, da bi vsaj primarna predelava bila doma.

To se pravi, da bi to razžagali. Kajti, takrat odpade veliko teh stranskih produktov, ki pa je seveda surovina za energetiko. To se pravi, če bi danes mi lahko imeli že bolj razvito to energetsko področje ogrevanje z lesom, da bi ga lahko namesto plina, ker vemo da sedaj ravno v teh dneh je prišel podatek, najdražje ogrevanje je v tisti občinah kjer se ogrevajo na plin. In tu ko gledaš ne moreš verjeti, da ravno to so tiste občine, ki so umeščene nekako sredi gozdov in tukaj je, zato govorim o tej strategiji. Tukaj bi morali danes imeti že pripravljene zadeve oziroma tako bom rekel, Avstrija ima to strategijo že od leta 1989 in je na to področje danes dosti bolj pripravljena kot mi. Se opravičujem, da tole zadevo širim malo v tej smeri, ampak tako kot ste rekli, danes tukaj sprejemamo zakon, ki je bolj nomotehnične narave, mislim pa, da to kar se dogaja v svetu oziroma že v zadnjih dveh letih in kam gredo te zadeve, bi morali danes najmanj že imeti sprejete oziroma vsaj obravnavati te strateške načrte, akcijske načrte na vseh teh področjih, ki smo jim rekli, to se pravi, na področju ekološkega kmetovanja in seveda sam te oskrbe s prehrano, vse okrog teh verig in pa seveda tudi akcijski načrt gozdno-lesnih verig kjer bi lahko bistveno več napravili in mislim, da je strateško danes to zelo zelo pomembno, če drugega ne, dajem v tej uvodni razpravi pobudo, da prestopimo čim prej k temu.

Hvala.