Govor

Roman Žveglič

Hvala za besedo.

Lep pozdrav vsem, spoštovani!

Predlog sprememb Zakona o kmetijstvu je seveda vedno zelo pomembna zadeva in seveda vedno prinaša veliko vprašanj, predvsem, kako se bodo zadeve potem izvajale. Vse stvari so sicer lahko dobronamerne, ampak potem, ko pride do izvajanja, pa velikokrat kmetje na lastni koži ugotovimo, da se nam povečuje birokracija, da se nam povečajo(?) zahteve. Tako da ta sprememba je v bistvu res, da bolj kot ne tehnična, tisto kar je moralo biti, prestati so ureditev statusnega položaja kmeta in kmetijskega gospodarstva zaradi skupne kmetijske politike. Glavna skrb kmetijsko-gozdarske zbornice je, da seveda nove definicije ne bi poslabšale kmetovega položaja na davčnem, socialnem, delovno-pravnem področju ter da spreminjanje definicije ne bi posegle v urejena družinska razmerja posameznih kmetij. To se zdaj s tem predlogom ne dogaja in je za enkrat v redu. Se pavi, za neko celostno ureditev bo pa seveda potrebna zelo široka medresorska razprava in seveda v katere morajo biti vključeni vsi deležniki, predvsem pa seveda kmetje.

Kar se tiče sistema za spremljanje površin, tako imenovani aplikaciji sopotnik, smo v bistvu zadovoljni, da se je zadeva… Mi smo opravili tudi veliko izobraževanje, ki je na to temo bilo, da smo videli kaj nam to kmetom prinaša. Seveda vam prinaša eno dodatno delo, dodatno skrb, vendar po drugi strani pa lahko tudi v samem času od oddaje subvencijske vloge pa do izplačil možnost popravljanja, kar pa seveda pozdravljamo. Bojimo se, da bo na tisti presečni datumi, da bo to zelo zelo završalo med kmeti, takrat ko bodo prišle do kakšnih neskladij ali pa, ki jih bo sopotnik, satelit ugotovil, v tistem momentu bo vsak kmet hotel stvar urediti in takrat bo bilo kar hudo, bom rekel, tudi pri naših službah. Največ kmetov bo v tistem momentu, ki niso sami, še dovolj računalniško in ostalo digitalno opismeni prišli na naše službe in takrat se bojim, da bomo imeli težavo. Zato je nujno potrebno v prihodnosti usposobiti kmete, jih izobraziti, da bodo to lahko sami delali in s tem tudi ne bo prihajalo do tistih hudih konic, kajti ko bo prišel tisti rok, bo tisti zadnji dan priletelo vse na kup. Pozdravimo to, da je možno seveda se odločiti o tem prehodnem obdobju kar smo tudi zahtevali, da je možno na kakšen način komunikacije se bo kmet izbral za te zadeve o sopotniku. Nenazadnje tam kjer niso pokriti digitalno, kjer ni satelitov, itn., tudi mobilni telefoni na posameznih kmetijah ne vlečejo, se pravi, da tam bo to možno še tako imenovana trga oblika, z navadno pošto ali pa priporočeno pošto, da ne bi prihajalo do težav. V bistvu pa tudi se podzakonski akt, katerega osnutek je še zelo skop in ki bo mogel biti pri tej zadevi, takrat seveda bomo morali biti še tudi zelo previdni in tudi dobro delati usklajeno, da ne bi seveda si sam s podzakonskim aktom pokvarila kakšna situacija.

Zdaj kar se tiče pa tega spremljanja okoli podnebnih sprememb in tako naprej, tega pa v bistvu se slovenski kmetje veselimo, kajti te meritve in vse to bo pokazalo, da imamo, da je naše slovensko kmetijstvo najbolj trajnostno, zelo malo onesnažujoče v Evropski uniji in bomo enkrat končno nekje pa lahko rekli, da smo pa v vrhu Evropske unije. Hvala.