Govor

Branko Tomažič

Hvala za besedo.

Tudi v mojem imenu vsem skupaj lep pozdrav! Za kmete je Zakon o kmetijstvu mala ustava, zato je še kako pomembno, kaj predpisuje in kaj je v njem tudi predpisano. Kot je že minister uvodoma povedal da, se določene stvari morajo še spreminjat zaradi strateškega načrta skupne kmetijske politike, pa spremljanja površin, mi smo se s tem strinjali in tudi podprli, vendar smo dali tudi(?) določene, bi rekel, vprašanja in razmišljanja. Če dovolite, bi na kratko predstavil.

Glede uvajanja novega sistema za spremljanje površin, aplikacija Sopotnik in pregledov. S spremljanjem komisija ugotavlja, da je treba novosti zaradi težav z(?) internetno pokritostjo in pomanjkljivostjo, digitalno pismenost / nerazumljivo/ digitalno nepismenost, uvajati postopoma, zato komisija podpira predlagane zakonske rešitev, ki jih je predlagala Kmetijsko gozdarska zbornica. Komisija poudarja, da je spremljanje kmetijstva preko digitalnih orodij izredno hitro in napredno, kar je sicer na eni strani zelo pozitivno, vendar bi moral bit nadzor zagotovljen v enakem obsegu v celi prodajni verigi oziroma na celotni poti produkta, od polja do končnega računa oziroma potrošnika in ne samo na začetku, pri kmetu.

Po mnenju komisije, predlog zakona tega vprašanja ne naslavlja, ampak se vse osredotoči le na kmetijska zemljišča, to se pravi na kmetovanje. Ob tem komisija izpostavlja še vprašanje spoštovanja zasebnosti in zasebne lastnine. Komisija sicer podpira razvoj in digitalizacijo, vendar je treba jasno postaviti meje, saj se zdi, da gremo predaleč in je samo še vprašanje časa, kdaj bo moral kmet dati vlogo, da bo sploh lahko šel in obdeloval svojo njivo. Kdor spremlja kmetijstvo, je tu, počasi postaja resnica, ker kmalu bo se to predpisovalo(?). Komisija poudarja, da je treba zakonsko jasno opredeliti, kdo in v kakšne namene lahko uporablja podatke, pridobljene iz sistema spremljanje površin. Komisija je izpostavila(?) tudi vprašanje, zakaj se po uvedbi subvencijska shema za dodeljevanje podpor, ni vključil sistem zemljiškega katastra, ker tukaj teče po dveh potih.

Ob obravnavi predloga zakona je komisija / nerazumljivo/ tudi potrebo po zakonski ureditvi statusa družinske kmetije. To smo že tudi govorili. Komisija je tudi podprla predlog amandmaja zadružne zveze. No, komisija tudi ugotavlja vse tisto, kar je minister že, bi rekel, predstavil, jaz ne bi še enkrat ponavljal, ampak predlog zakona prinaša tudi spremembe v poglavju verige preskrbe s kmetijskimi živilskimi proizvodi zaradi dodatnih prilagoditev, v skladu z direktivo 2019/633(?) o nepoštenih trgovinskih praksah med podjetji v verigi preskrbe s kmetijskimi živilskimi proizvodi ter / nerazumljivo/ za delovanje javne agencije za varno(?) konkurence, AVK, kot nadzornega organa. To mislim da je zelo pozitivna in potrebna stvar, ker vidimo, da prihaja veliko zlorab v sistemu Od vil do vilic.

Komisija pa na splošno ugotavlja, da je bil Zakon o kmetijstvu do danes(?) spremenjen sedemkrat, enkrat celo ustavno presojo, o verigi, o tem pa je stanje v kmetijstvu vedno bolj skrb vzbujajoče. Na področju samooskrbe oziroma prehranske varnosti močno zaostajamo, saj praktično ni nobenega napredka, iz takih, iz statističnih podatkov pa je moč razbrati zaskrbljujoč podatek, da se število oseb pokojninsko in(?) invalidsko zavarovanih iz naslova opravljene(?) kmetijske dejavnosti občutno zmanjšuje. Pred petimi leti smo imeli od 13 do 15 tisoč, trenutno govorimo o 4 tisoč kmetijskih zavarovancih, kar je alarmanten podatek. No, direktor Kmetijsko gozdarske zbornice mi miga, da ni tako… / oglašanje iz dvorane/ Malo več pravijo nekateri, ampak, tako so eni podatki.

To pomeni, da kmetje opuščajo kmetijsko dejavnost, saj v prehranski verigi vlada veliko cenovnega nesorazmerja, pri čemer so cene na večini kmetijskih trgov v času Covid krize, praktično / nerazumljivo/, ob hkratni veliki podražitvi cen energentov / nerazumljivo/, je poleg tega komisija izpostavila tudi problematiko / nerazumljivo/ kmetijskih zemljišč, ki so v postopku razlaščanja. Komisija meni, da se z novimi zakonskimi spremembami, dopolnitvami(?), nalaga na pleča kmetov vedno, vedno več birokracije in omejitev.

Hvala.