Govor

Edvard Paulič

Spoštovani, pričenjam 33. nujno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in lepo pozdravljam vse prisotne.

Za današnjo sejo so se opravičili naslednji članice oziroma član odbora: Gregor Židan in pa Predrag Baković. Imam pa tudi nekaj pooblastil: namesto poslanca Borisa Doblekarja bo na seji prisotna poslanka Alenka Jeraj, poslanko Nado Brinovšek nadomešča poslanec Franc Rosec in poslanca Janija Ivanušo poslanec Dušan Šiško.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijstvu, nujni postopek. Ker do pričetka seje nisem prejel nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O KMETIJSTVU.

Predlagateljica predloga zakona je Vlada.

Kolegij predsednika Državnega zbora je o nujnem postopku odločal na 128. seji z dne 28. 1. 2022.

K obravnavi te točke sem vabil Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zakonodajno-pravno službo, Državni svet in Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije.

S sklicem seje ste prejeli predlog zakona, mnenje komisije Državnega sveta, pripombe Zadružne zveze Slovenije s predlogom za amandma, naknadno pa ste prejeli še mnenje Zakonodajno-pravne službe, amandma Poslanske skupine LMŠ, odgovor Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na mnenje ZPS, amandmaje poslanskih skupin SDS, Nova Slovenija in Konkretno ter pregled vloženih amandmajev na podlagi katerega bomo delali. Rok za vložitev amandmajev k predlogu zakona teče do zaključka razprave o členih na seji odbora.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona v okviru nujnega postopka o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o členih predloga zakona.

Predlog zakona ima 71 členov in na začetku dajem besedo ministru dr. Podgoršku. Izvolite.