Govor

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci ter vsi vabljeni in prisotni na današnji seji odbora, prav lepo pozdravljeni!

Pričenjam 68. nujno sejo Odbora za zdravstvo. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji naši člani odbora. In sicer, je službeno odsoten Robert Pavšič in pa naš član Branko Simonović. Imamo pa tudi nekaj pooblastil in sicer, Vojka Starovića, našega člana nadomešča Marko Bandelli, ki bo tudi govoril v imenu predlagatelja ter namesto Mojce Žnidarič, Monika Gregorčič ter namesto mag. Karmen Furman, Suzana Lep Šimenko.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje dne 17. 1. 2022, ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora. Seja je sklicana na podlagi zahteve skupine poslank in poslancev, za sklic izredne seje Državnega zbora dne 14. 1. 2022, z dnevnim redom na katero je uvrščen tudi predlagani predlog zakona. Ker do začetka seje ni bilo predlogov za razširitev dnevnega reda oziroma umik točke dnevnega reda, je določen takšen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Tako, da prehajamo kar na dnevni red seje odbora. In sicer:

1. TOČKA DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O ZDRAVSTVENEM VARSTVU IN ZDRAVSTVENEM ZAVAROVANJU, skrajšani postopek.

Amandmaji k predlogu zakona so se vlagali do začetka obravnave predloga zakona na sejo odbora in pravno dobivate na klop tudi predlog amandmaja kot predlog odbora. Prehajamo na 1. točko dnevnega reda – se pravi, predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvo podpisanim Markom Bandellijem in je objavljen tudi na spletni strani Državnega zbora. Imamo tudi kar nekaj gradiv, ki ste jih prejeli in so objavljene na spletni strani Državnega zbora, tako da jih ne bom posebej izpostavljala. Kolegij predsednika Državnega zbora pa je na svoji 107. seji, 24. 5. odločil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Imamo tudi vabljene k točki, tako da bi kar začeli z obravnavo. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika. Po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o amandmajih. Ta trenutek imamo ene amandma, nato pa glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Ne vidim. Zato bi potem tako tudi nadaljevali.

In dajem besedo predlagatelju predloga zakona, poslancu Marku Bandelliju. Izvolite.