Govor

Spoštovana predsedujoča, najlepša hvala za besedo.

Na prejšnji seji smo bili s strani opozicijskega poslanca izzvani, da koalicijski poslanci pa nič ne razpravljamo, ampak ljudem je treba povedat, da imamo danes tri seje Odbora za delo, dve seji s podobno tematiko in več kot očitno je, da se v tej državi približujejo volitve. Poteka hud boj med stranko Levica in pa stranko SD in zato na levem polu sklicujete podobne seje. Ne rabite se zdaj gledat, to je dejstvo, kar sem povedal, med vami je hudo rivalstvo in potem imamo dvojne seje Odbora za delo. Brez skrbi, v politiko prihaja Golob in bo naredil red tudi na levem polu, v to sem trdno prepričan.

Dejstvo pa je, da si v Novi Sloveniji prizadevamo za višje plače, za višje plače vseh, ki v tej državi delajo, ki v tej državi ustvarjajo. Pomembno se mi zdi to, da tisto, kar smo govorili v opoziciji, ker smo želel že takrat dvignit splošno dohodninsko olajšavo, da to počnemo tudi sedaj, ko imamo škarje in pa platno v rokah. Naj poudarim, da je takratna Šarčeva vlada našemu predlogu nasprotovala. KUL je takrat nasprotoval našemu predlogu in podobno se dogaja tudi sedaj. Levica je šla še korak naprej in je vložila tudi predlog za posvetovalni referendum, da se ja ta zakon ne bi izvajal oziroma da bi ga prestavili na kasnejši čas.

Zakon o dohodnini prinaša vsem zaposlenim v naši državi, tistim, ki delajo v javnem sektorju, kakor tudi v gospodarstvu, višje plače in KUL temu nasprotuje. Razumi, kdor more. In ko danes govorimo o minimalni plači in njenem dvigu, je treba tukaj jasno poudarit nekatere stvari, da Zakon o minimalni plači določa višino minimalne plače, ki jo mora delodajalec plačati svojemu delavcu za opravljeno delo. Levica in pa stranka SD sta leta 2018 sprejeli zadnji popravek Zakona o minimalni plači, leto prej, leta 2017, pa je bila določena formula, kako se ta minimalna plača tudi izračuna in sicer na pobudo Anje Kopač Mrak, takratne ministrice za delo in pa vidne članice stranke Socialnih demokratov. Še enkrat, kdo je leta 2017 in pa 2018 predlagal spremembe Zakona o minimalni plači? SD oziroma Levica. In sedaj govorite, da je minimalna plača prenizka. Pa saj to ste vi predlagal. To ste predlagal vi, zdaj pa govorite, da je minimalna plača prenizka. Zakaj 4,9 odstoten dvig minimalne plače, če pa recimo poslanec Miha Kordiš govori o tem, da se je krompir podražil za 25 %? Jaz ne vem, od kje njemu ti podatki, vem pa, od kod podatki, ki jih je uporabilo Ministrstvo za delo, na katerih temelji izračun minimalne plače. SURS - Statistični urad Republike Slovenije, je izračunal, da se je od decembra 2020 do decembra 2021, da so se cene življenjskih potrebščin zrastle za 4,9 %.

V tej državi imamo urad, ki računa takšne podatke

na podlagi ustrezne metodologije, ki vključuje širok nabor življenjskih potrebščin, ne samo najdražjega krompirja v najdražji trgovini, kot pravi metodologija Miha Kordiša.

Jaz sem prvi v tem Državnem zboru, ki si želim, da vsak, ki dela, da si zasluži dostojno plačilo in da mora biti višina minimalne plače dostojna. Verjetno sem eden redkih, če ne edini poslanec, ki je pred izvolitvijo in je svojo prvo službo dobil v proizvodnji, kjer sem delal za minimalno plačilo, zato razumem, kako je imeti malo, kako je s tem živeti in kako je s tem preživeti. Razumem tudi tiste, ki v življenju niste nikjer delal in vam je prva služba poslanec v Državnem zboru. In spremembe trenutno veljavnega zakona, ki ste ga torej vi predlagali v stranki SD in pa v stranki Levice, Vlada samo ta zakon izvršuje. Janez Cigler Kralj izvršuje veljaven zakon, ki ste ga predlagali v stranki Levica in pa v stranki SD in zdaj govorite, da bi moral, da smo na podlagi vašega zakona, minimalno plačo, da smo jo premalo dvignil.

Ko pa Vlada predlaga zakon in sicer tak zakon, ki bi dvignil vse plače vseh zaposlenih v naši državi, tistih, ki so zaposleni v javnem sektorju, kakor tudi tistih, ki so zaposleni v gospodarstvu, pa s strani KUL-a ni podpore. Tega enostavno ne morem razumet. Naši državljani bi vsi dobili višje plače, z vaše strani pa ni podpore. In da bom jasen, predlagane spremembe Zakona o dohodnini bi postopno razbremenile čisto vse plače. Tako bi do leta 2025, ko bi se zakon v celoti uveljavil, vsem, ki prejemajo minimalno plačo, bi letno v denarnici ostalo 630 evrov več. Vsak, ki je danes na minimalni plači in bi na minimalni plači tudi ostal do leta 2025, bi v svoji denarnici imel 630 evrov več in vi temu nasprotujete.

Rad bi vsem našim državljanom povedal tudi naslednje, da ne moreš tekmovat z opozicijo, enostavno ne moreš. Če bi mi v koaliciji predlagali minimalne plače tisoč evrov, bi rekli s strani opozicije, minimalno tisoč 500 in v tej vojni, v tej borbi, enostavno ne moreš zmagat. Ne moreš zmagat z opozicijo kdo lahko ponudi več, kajti opozicija je tukaj precej močnejša. Na žalost imamo takšno situacijo in pa takšen sistem in daješ, ko si na oblasti in ne takrat, ko si v opoziciji. Kaj pa počne nekdo, ki je sedaj v opoziciji in je bil pred kratkim na oblasti, pa jasno povedo številke. KUL opozicija, imel ste se dokazat, v prejšnjih mandatih, danes pa tukaj populistično zavajate s svojo retoriko in vplivate na čustva ljudi. Stopite pred mikrofon, v tej dvorani razpravljate, kako se je vse podražilo, berete sezname, vem, podražilo se je, zavedam se tega, ampak ni podražila tega Vlada. Berete vse te dolge sezname in vplivate na čustva ljudi, to je en čisto navaden populizem, daješ takrat, ko si na oblasti.

Ampak, kot sem povedal, številke so nazoren pokazatelj in številke nikoli ne lažejo. Pa bom povedal, od 1. januarja 2014 do 1. januarja 2020, ko so bile na oblasti leve vlade, ko ste koalicijo vodile leve stranke, se je minimalna plača povečala iz 789,15 evra na 940,58 evrov, se pravi za 151 evrov v šestih letih. In danes, ko je na oblasti ta Vlada, v zadnjih dveh letih, od 1. januarja 2020 940,58 evrov minimalna plača, na 1. 1. 2022, ko je minimalna plača, po povišanju Janeza Ciglerja Kralja, tisoč 74,43 evrov. Se pravi 133 evrov v dveh letih. V šestih letih, ko ste bili na oblasti vse leve stranke, leve vlade, ste minimalno plačo dvignile za 150 evrov, medtem, ko je ta Vlada v samo dveh letih minimalno plačo dvignila za 133 evrov. Čisto vse besede so odveč in štejejo samo dejanja in številke so nazoren pokazatelj, kot sem to povedal. In v povprečju so leve vlade od leta 2014 do 2020 dvignile minimalno plačo za cca 25 evrov na leto. Za 25 evrov ste dvignil minimalno plačo na leto, v zadnjih šestih letih, ko ste imel škarje in platno v rokah… / oglašanje v dvorani/