Govor

Monika Gregorčič

Spoštovane kolegice in kolegi, lep dober dan. Pričenjam 35. nujno sejo Odbora za zunanjo politiko.

Ob pričetku seje vas kot običajno vljudno prosim, da upoštevate vsa zdravstvena napotila, vzdržujete medsebojno razdaljo in nosite zaščitne maske.

Obveščam vas, da sta danes opravičeno odsotna gospod Matjaž Nemec iz Poslanske skupine SD ter mag. Branislav Rajić iz Poslanske skupine SAB. S pooblastili pa danes na seji odbora sodelujejo: iz Poslanske skupine SDS gospod Franc Rosec nadomešča gospo Evo Irgl, gospod Boris Doblekar nadomešča gospo Mojco Škrinjar, gospod Jure Ferjan nadomešča gospo Karmen Kozmus Ferjan; iz Poslanske skupine SNS gospod Dušan Šiško nadomešča gospoda Zmaga Jelinčiča; iz Poslanske skupine LMŠ gospod Robert Pavšič nadomešča gospo Lidijo Divjak Mirnik; ter iz Poslanske skupine Levica gospod Miha Kordiš nadomešča dr. Mateja Tašner Vatovca. Vse prisotne na seji lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. Predlog dnevnega reda ste prejeli s sklicem in ker nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red kot je bil posredovan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZA RAZPIS POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O SPREJEMU PREDLOGA ZAKONA O RATIFIKACIJI SPORAZUMA MED VLADO REPUBLIKE SLOVENIJE IN ORGANIZACIJO ZA SODELOVANJE PRI SKUPNEM OBOROŽEVANJU – OCCAR O UPRAVLJANJU PROGRAMA BOXER S STRANI OCCAR.

Predlog je v obravnavo Državnemu zboru na podlagi 184. člena Poslovnika Državnega zbora predložila Poslanska skupina Levica. V imenu predlagatelja pa bo pri obravnavi sodeloval poslanec Miha Kordiš.

K obravnavi te točke je bil vabljen tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin, ga pa nadomešča na seji državni sekretar gospod Uroš Lampret.

Članice in člani odbora ste se seznanili tudi z naslendjim gradivom. S preldogom Poslanske skupine Levica za razpis posvetovalnega referenduma z dne 16. december, objavljen je na spletnih straneh Državnega zbora. Posredovano vam je bilo tudi mnenje Vlade Republike Slovenije z dne 19. januarja, prav tako objavljeno na spletni strani državnega zbora. In poslanske skupine koalicije so vložile zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora z dne 20. januarja 2022, tudi ta dokument je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Mnenje Zakonodajno-pravne službe pa ste prejeli 21. januarja 2022.

Najprej kratko pojasnilo o poteku te seje in o čem bomo na koncu odločali. Odbor bo v prvi fazi na tej seji razpravljal in po končani razpravi glasoval o naslednjem predlogu mnenja:

»Odbor za zunanjo politiko meni, da je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga Zakona o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR primeren«.

Torej na podlagi drugega odstavka 184. člena Poslovnika Državnega zbora odbor zgolj glasuje in sprejme mnenje ali je podani predlog primeren ali ne. To mnenje odbora pa za Državni zbor sicer ni zavezujoče. V primeru, da Državni zbor nato sprejme sklep o razpisu predlaganega referenduma, pa bo odbor obravnaval in pripravil še predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma in šele v tej drugi fazi bo možno amandmiranje predloga odloka.

Sedaj prehajamo na razpravo o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga Zakona o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR.

Želi v imenu predlagatelja? Gospod Miha Kordiš, želite besedo za dodatno obrazložitev? Izvolite.