Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe in gospodje, lepo pozdravljeni! Začenjam 45. sejo Odbora za finance.

Opravičenih trenutno ni, od 15. ure naprej pa je svojo prisotnost opravičila poslanka Andreja Zabret. Na seji kot nadomestni članice in člani odbora sodelujejo: Dušan Šiško namesto Janija Ivanuše iz Poslanske skupine SNS, Aleksander Reberšek namesto Jožefa Horvata iz Poslanske skupine NSi in Mojca Žnidarič namesto Monike Gregorčič iz Poslanske skupine Konkretno.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora.

Obveščam vas, da je danes skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Luko Mescem umaknila Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejetju Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini. Zato vas obveščam, da je 3. točka dnevnega reda postala brezpredmetna, saj je s tem umikom zakonodajni postopek za omenjeni predlog končan.

Članice in člane odbora obveščam tudi, da ste dne 10. februarja 2022 prejeli obvestilo o širitvi dnevnega reda s 4. točko, to je Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga direktive Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Direktive 2013/36 v zvezi z nadzorniškimi pooblastili, sankcijami, podružnicami tretjih držav in okoljskimi, socialnimi in upravljavskimi tveganji ter o spremembi Direktivi 2014/59. Ta predlog za širitev je podan na podlagi 154.d člena Poslovnika Državnega zbora, ki ureja zadeve Evropske unije, zato glasovanje o tej širitvi ni potrebno.

Prav tako ste članice in člani odbora 15. februarja 2022 prejeli predlog za širitev dnevnega reda s 5. točko, to je Zahteva za oceno ustavnosti prvega in tretjega odstavka 71. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku, v zvezi s 95. členom Zakona o davčnem postopku. O tej širitvi dnevnega reda bomo glasovali. Zato najprej sprašujem predstavnico Ministrstva za finance, ali želi podati mnenje o predlogu za širitev dnevnega reda? Gospa državna sekretarka, izvolite.