Govor

Mojca Žnidarič

Hvala za vaš predlog. Prav je, da vsaj prvo točko odprem. Mogoče je dobro tudi, da se zakon predstavi s strani predstavnikov, pa potem če boste želeli še vedno lahko naredimo prekinitev, bi bilo mogoče tako boljše? Se strinjate.

Hvala.

Torej prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O UKREPIH ZA OMILITEV POSLEDIC DVIGA CEN ENERGENTOV V GOSPODARSTVU IN KMETIJSTVU, nujni postopek.

Predlagateljica zakona je Vlada. Kolegij je na 129. seji, 11. februarja 2022, odločil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Dne 7. februarja 2022, je bila s strani skupine poslank in poslancev vložena zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora s to točko dnevnega reda. K obravnavi te točke so vabljeni, Vlada, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Državni svet in Zakonodajno-pravna služba. Dodatno pa so bili vabljeni tudi: Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Čebelarska zveza Slovenije.

Prejeto dodatno gradivo k predlogu zakona je: mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 15. februar 2022 in mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance z dne 10. februar 2022. Kot gradivo so tudi dopisi zainteresiranih javnosti: pripombe podjetja Livar, pripombe Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, predlog amandmaja Trgovinske zbornice Slovenije, stališče Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in pripombe podjetja JMV Fire d.o.o. Rok za vložitev amandmajev teče do zaključka razprave o posameznih členih predloženega zakona na današnji seji odbora. Amandmaje k predlogu zakona so vložili: skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Matejo Udovč k 9. členu z dne 14. februar 2022, sprememba z dne 15. februar 2022 in umik z dne 18. februar 2022; potem poslanske skupine LMŠ, SD, SAB k 2. členu zakona z dne 17. februar 2022, poslanske skupine SDS, NSi in Konkretno k več členom predloga zakona z dne 18. februar 2022 in Poslanske skupine SDS, NSi, Konkretno in nepovezana poslanka Mateja Udovč za nov 9.a člen. Prejeli boste tudi pregled amandmajev.

Pričenjam sedaj to drugo obravnavo predloga zakona. Želi besedo najprej predstavnik Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo?

Izvolite, gospod državni sekretar Andrej Čuš. Beseda je vaša.