Govor

dr. Franc Trček

Hvala lepa za besedo.

Saj je kolega Židan v bistvu opredelil bistvo in upam, da se bomo strinjali in da se ta nekako relikt, ki pač zadene letno 100, 200 ljudi, odpravi v njihovo dobro.

Rad bi pa malo širše povedal. Mi imamo Ministrstvo za zdravje, imamo že v tretji Vladi istega ministra, ki naj bi se ukvarjal z gospodarskim razvojem. Tu je ta relikt mišljenja. Mi potrebujemo zdravo delovno okolje. S tem se mi sploh ne ukvarjamo. Poklicne bolezni, medicina dela itd., to so neke zadeve, s katerimi se bomo morali resno ukvarjati v naslednjih letih. Tudi o tem, ker je neka ideološka mantra, da bi morali delati vedno dlje v lastno starost.

Kar pa se tiče teh zajamčenih, osnovnih, minimalnih in podobnih plač. Živim v Mariboru, pa se nekako ne spomnim, da bi se Avstrijci vedno znova pisarili in kregali, da jim bo gospodarstvo crknilo zaradi minimalne plače in da je to konec sveta. Kot sem že večkrat rekel, mi se moramo prijeti za ušesa in to družbo spraviti v stanje, ko ne bomo delali zadeve, kjer tistemu, ki dela, ne bomo mogli zagotoviti zdravega delovnega okolja in vsaj 20 % višjo plačo kot so izračunani minimalni standardi, ki se tudi nekoliko narobe računajo v Sloveniji. Ampak to so teme za neko drugo razpravo.

Upam, da ta dobronamerni predlog bo sprejet. Sedaj, če bi ta koalicija bila toliko zrela niti ne bi vlagala nekih svojih amandmajev, ampak to ste pač vi. Tako pač je. Seveda bomo Socialni demokrati, tako kot je rekel, gospod Židan oddelali svoje do konca in podprli tudi kvalitetne amandmaje.

Hvala.