Govor

Peter Požun

Hvala za besedo. Dober dan tudi z moje strani.

Torej, kot je bilo že danes omenjeno, smo v pristojni komisiji predlog zakona obravnavali na svoji 78. seji in mu izrekli podporo, kajti po naši oceni se bo z njegovo uveljavitvijo uresničilo to, na kar smo v preteklosti že nekajkrat opozorili tako v Državnem svetu , kot tudi predstavniki delojemalcev, in sicer da bo termin zajamčene plače nadomestilo s terminom minimalne plače.

Komisija je bila seznanjena tudi s podatkom Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da trenutno na podlagi te določbe nadomestilo zaradi bolniške odsotnosti prejema okoli 115 do 130 ljudi. Sprememba osnove za izplačilo nadomestila zaradi bolniške odsotnosti pa naj bi bila po oceni Zavoda sicer aktualna za okoli 2300 zavarovancev.

Komisija se je kljub zavedanju tehničnih omejitev, s katerimi se soočajo deležniki v sistemu, ki bodo morali to implementirati, torej delodajalci, računovodske hiše in tudi sam zavod in sistem SPOT, zavzela za čimprejšnjo implementacijo predloženih zakonskih določb, saj bo to po naši oceni pripomoglo k izboljšanju socialnega položaja enega od najbolj ranljivih segmentov zavarovancev.

Glede dodatnih obveznosti zdravstvene blagajne, ki bi jih prinesle predložene zakonske spremembe, po oceni zavoda okoli pol milijona evrov, pa je Komisija ocenila, da se slednje v primerjavi z nekaterimi drugimi nedavnimi posegi v sistem, ki bodo finančno bolj obremenjujoči, ne predstavlja bistvene ovire. Kljub temu, kot vedno, opozarjamo na nujnost skrbi za vzdržnost zdravstvene blagajne in pozivamo, da se ob vsakokratnih posegih v sistem zagotovi ustrezen dodatni vir financiranja, po možnosti neodvisen od prispevkov, torej da razliko pokrije proračun države.

Seznanjeni smo bili tudi z predlogi amandmajev, ki jih je pripravil Zavod za zdravstveno zavarovanje, to kar je danes predlagatelj že tudi omenil in smo te predloge amandmajev podprli in seveda kvalificirane predlagatelje pozvali, da jih danes na Odboru tudi potrdijo.

Kot rečeno smo predlog spremembe zakona v celoti podprli.

Hvala.