Govor

Franc Vindišar

Hvala lepa za besedo, gospa predsednica. Spoštovane poslanke in poslanci! Vlada v zvezi s predlogom novele Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ugotavlja, da se je inštitut zajamčene plače v zakonodaji ohranil le v tem zakonu, zato predlagana uporaba instituta minimalne plače ne nasprotuje.

Vlada meni, da je izjemnega pomena v predlogu zakona ohraniti določbo, ki omogoča nižje izplačilo nadomestila kot 60 % minimalne plače za samostojne zavezance, ki plačujejo prispevek od osnove, ki je nižja od 60 % minimalne plače. Ker bo predlog novele zakona omogočil dodatne finančne obremenitve za zdravstveno blagajno ter spremembe izvajanja obračunov nadomestil v praksi, so bili vloženi predlogi amandmajev k tem predlogu, ki so danes pred vami.

Z amandmajem k 1. členu je predlagano preoblikovanje besedila člena na način, da bo ta jasnejši za izvajanje v praksi. Z amandmajem k preostalim členom pa se predlaga določitev prehodnega obdobja. V amandmaju je predlagano, da se za novelo zakona zakon začne uporabljati pri obračunu nadomestil od prvega dne v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem je ta zakon uveljavljen. Z navedenim amandmajem se bo deležnikom, torej predvsem Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in delodajalcem, omogočila prilagoditev obračunov v skladu z novelo zakona. Tako kot je povedal predlagatelj so amandmaji vloženi z obeh strani in so praktično po sami vsebini popolnoma identični.

Hvala lepa.