Govor

Hvala, kolegica Heferle.

Prehajamo na glasovanje o predlogu sklepa, ki se glasi: »Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor bo na podlagi 46. člena Poslovnika Državnega zbora o Predlogu zakona o varstvu okolja opravil javno predstavitev mnenj.« Glasujemo. / oglašanje iz dvorane/ Prekinjam glasovanje. Glasujemo.

Kdo je za? (6 članov.) Je kdo proti? (11 članov.)

Ugotavljam, da sklep ni sprejet.

Nadaljujem s 1. točko dnevnega reda in začenjam drugo obravnavo Predloga zakona o varstvu okolja, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo po rednem postopku posredovala Vlada. Predlog zakona je bil uvrščen na dnevni red te seje na podlagi zahteve Poslanskih skupin SDS, Nove Slovenije in Konkretno za sklic nujne seje odbora z dne 10. 2. 2022, ki je objavljen na spletni strani Državnega zbora s sklicem oziroma na e-klopi.

Državni zbor je na podlagi 122. člena Poslovnika Državnega zbora na 29. seji opravil splošno razpravo o predlogu zakona in sprejel sklep, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: Predlog zakona z dne 30. 11. 2021, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 14. 2. 2021, mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 16. 2. 2022 ter večje število pisnih stališč in pripomb različnih zainteresiranih organizacij k predlogu zakona. Rok za vložitev amandmajev je bil do začetka obravnave predloga zakona. Vloženih je bilo večje število amandmajev različnih predlagateljev, ki so povezani v predlogu amandmajev z dne 2. 3. 2022. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora. Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni: Ministrstvo za okolje in prostor, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, Zakonodajno-pravna služba ter večje število predstavnikov zainteresiranih organizacij in posameznikov.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Besedo dajem predstavniku predlagatelja, ministru za okolje in prostor, mag. Andreju Vizjak.