Govor

Tina Heferle

Ja, hvala lepa, predsednik.

Lep pozdrav vsem!

Ta naš predlog, da se opravi javna predstavitev mnenj je ravnokar pred nekaj trenutki postal še bolj opravičljiv, namreč, ne samo, da smo šele včeraj dobili predloge amandmajev na več kot 110. straneh, smo ravnokar pred nekaj trenutki dobil še popravke predlaganih amandmajev s strani koalicije na 21. straneh in naj vas spomnim na dogajanje prejšnjega tedna, ko smo prestavljali obravnavo te točke zato, da bi se ti amandmaji sploh pripravil in sploh vložil, da ne bi zamudil rokov. Skratka, vso to dogajanje kaže zelo eksplicitno in zelo očitno na to, da prvič, zakon je obširen, zakonska materija je izjemno pomembna in po mnenju predlagateljev, ki smo vložil predlog za javno predstavitev mnenj, menimo, da se tako po hitrem postopku, kljub temu, da je bilo seveda opravljena in javna predstavitev mnenj oziroma javna obravnava, kot prva obravnava zakona v naši hiši, se zdaj kaže, iz dneva v dan ali pa če želite, iz minute v minuto, da je s tem zakonom nekaj hudo narobe, če ga popravljajo na 121. straneh, danes še na dodatnih 21. straneh.

Skratka, po našem mnenju, pa ne želimo zavirat sprejema tega zakona, ampak po našem mnenju bi bilo treba opravit širšo razpravo o teh predlaganih spremembah, ki jih imamo danes na mizi, ker danes ne bomo zagotovo ne moral opravit neke kvalitetne razprave, vključno z vsemi strokovnimi gosti, vabljenimi, ki so danes tukaj z nami. Gospod minister, z vsem spoštovanjem, ampak, iz izkušenj iz preteklosti vam ne moremo kar na lepe oči verjet, da so vsi amandmaji na 110. straneh plus 21. strani brez kakršnihkoli napak ali pa če želite, brez nekih podtaknjencev, časa, da bi jih pregledali zelo temeljito in kvalitetno, pa nismo imeli, ker ste nam včeraj malo po 11. uri dopoldan šele posredoval ta dokument s 110. stvarmi, danes, kot rečeno, spet.

Tako da, naš predlog je, da se zdajle izglasuje, da opravimo glede tega zakona javno predstavitev mnenj. Glede časovnice predlagamo, da se to, to se lahko opravi zelo hitro, v roku 14. dni imamo lahko to sejo, kjer bomo kvalitetno vsebinsko predebatiral tudi s strokovnimi deležniki in potem se lahko še v tem mandatu opravi, skliče se lahko izredna seja odbora in tudi izredna seja, plenarna, se pravi Državnega zbora, kjer bomo potem lahko kvalitetno obravnaval ta zakonski predlog. Ampak danes, na tak način, kot ste si ga vi zamislili, pa kvalitetne obravnave tako pomembne zakonske materije ne more bit, je ne more bit, ker ste vložil dokument amandmajev s 110. stranmi in še danes, tik pred zdajci in če smo mi odločevalci, se pravi poslanci, potem je od nas odgovorno, da se odločamo na podlagi nekih ugotovitev, nekih premislekov, ne pa kar tako, na počez, oziroma koalicijski poslanci bodo odločal, zato, ker je minister tako rekel.

Skratka, predlog še enkrat je, da se opravi javna predstavitev mnenj. Če imate resne oziroma dobronamerne intence s tem zakonom, spoštovani koalicijski poslanci, ne vidim razloga, zakaj ne bi naš predlog podprli in kot rečeno, s časovnico se lahko pohiti, da se ne bo zaviral sprejem tega zakona, ampak dajmo se vseeno temeljito pogovorit o vseh teh spremembah, ki ste jih včeraj, pa danes šele prinesli na mizo.

Toliko, predsednik, hvala.