Govor

Hvala predsedujoča. Saj bom zelo kratka. Jaz bom samo v imenu Socialnih demokratov povedala, da bomo seveda predlog sklepa podprli, da smo že ob splošni razpravi in stališču poslanske skupine izpostavili, da seveda je potrebno sprejeti zakon in implementirat ustavno odločbo, a hkrati opozorili, da za tovrstno spremembo zakonodaje potrebujemo neko širšo demokratično sprejem.

Govorim o tem, da se vključi širša javnost. Zakaj? Zato, ker dve leti covidne krize, vseh ukrepov in tega življenja, ki smo ga živeli je pripeljalo seveda do tega, da državljanke in državljani so skeptični že ob tem, ko slišijo ime spremembe zakona o nalezljivih bolezni. Torej prvi korak, kateremu moramo mi sedaj zadostit je ta, da ta zakon dobi demokratičnost tudi v obliki tega, da ga državljanke in državljani prejmejo, ker to je tudi en predpogoj ko govorimo o zakonodaji.

Zato se je nam zdelo zelo nujno, da se tovrstno zakonodajo sprejme ob široki javni razpravi in s predstavitvijo javnih mnenj je seveda eden izmed teh načinov in pozdravljamo sklep ter upamo, da se bo podprl in da se ga bo sprejelo. Hkrati napovedujemo tudi, da bomo tudi dodali mogoče predloge še za dodatno vabljene na primer gospoda Bavcona, civilno družbo nekako pogrešamo vabljenih bolj širšo civilno družbo, ne samo pravnike. Govorim tudi o ljudeh, ki jih naslavljamo, tako da upam, da bodo državljanke in državljani tudi v tem kontekstu nas slišali in tisti najbolj zainteresirani prišli in podali svoje mnenje kot druge oblike civilne, družbene in ne samo pravniki ali pa samo ozka skupina zdravnikov. Hvala lepa.