Govor

Ja, hvala lepa, predsednica. Torej nepovezani poslanci smo 14. decembra lanskega leta v zakonodajni postopek vložili predlog zakona, ki ga imamo danes na mizah. Torej zakona o nalezljivih bolezni, kot so ga v sodelovanju s pravnimi strokovnjaki iz odvetniških in pa tudi visokošolskih vrst pripravili v pravni mreži za varstvo demokracije v posvetovanju z epidemiološko stroko.

Vložena novela kot smo izpostavili v razpravi po našem mnenju sledi natanko odločitvam, ki jih je sprejelo Ustavno sodišče. Veste, da je v prvi obravnavi predlog zakona podprlo zadostno število poslancev, da je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, se je pa že takrat v razpravi pokazalo, da je še cela vrsta nekih odprtih vprašanja, na katere bi si poslanke in poslanci želeli slišati odgovore in to je tudi cilj seveda današnjega predloga ,da se opravi ta javna predstavitev mnenj na kateri lahko tisti, ki so sodelovali pri pripravi zakonodajnega predloga tudi izpostavijo svoja stališča, odgovorijo na morebitne dileme in vprašanja in seveda tudi se opredelijo do morebitnih sprememb in dopolnitev besedila, ki ga imamo na mizah.

Zato smo seveda vsi skupaj v opoziciji vložili predlog za javno predstavitev mnenj. Seveda je pa cilj, da se glede na to, da je rok za spremembo oziroma prilagoditev zakonodaje odločbam Ustavnega sodišča davno pretekel, seveda je pa potem tudi cilj, da se zakonodajni postopek še v tem mandatu zaključi. Zato bi vas lepo prosila, sem rahlo presenečena nad tem datumom, kije predlagan v sklepu. Torej, če se ne motim ste predlagali 29. marec. Mi smo v posvetovanju s strokovnimi službami Državnega zbora pred tem odborom ugotovili, da je možno predstavitev izvesti tudi že prej, torej v prvi polovici marca in zdaj držim v rokah tudi plan dela Državnega zbora, kjer ugotavljam, da sta v prvi polovici marca kar dva prosta termina, in sicer 8. marec in tudi 10. marec. To so prosti termini, kjer drugih obveznosti ni, kjer so proste sobe.

Zato predlagam, da se seveda ta sklep ustrezno spremeni in da se namesto 29. marec v sklep vnese enega od teh dveh terminov oziroma vsaj, da rečemo prva polovica marca. Hvala lepa.