Govor

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci ter vsi vabljeni in prisotni na današnji seji odbora, prav lepo pozdravljeni!

Pričenjam 70. nujno sejo Odbora za zdravstvo. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednja dva člana, in sicer Branko Simonović in pa mag. Dejan Židan. Imamo pa tudi nekaj pooblastil in sicer, Nado Brinovšek nadomešča Suzana Lep Šimenko, Vojka Starovića nadomešča mag. Andrej Rajh, lepo pozdravljeni, mag. Bojano Muršič nadomešča Željko Cigler, lepo pozdravljen, mag. Karmen Furman nadomešča Janez Moškrič, mag. Dejana Židana nadomešča mag. Meira Hot in pa Roberta Pavšiča nadomešča Tina Heferle ter dr. Franca Trčka nadomešča Saniboj Knežak.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje dne 18. 2., ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora. Seja je sklicana na podlagi zahteve poslanskih skupin Nepovezani, LMŠ, SD, Levica in SAB z dne 11. 2. 2022. Ker v poslovniškem roku ni bilo predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Se pravi, imamo eno točko dnevnega reda, in sicer PREDLOG ZA JAVNO PREDSTAVITEV MNENJ K PREDLOGU ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O NALEZLJIVIH BOLEZNIH. TO JE TUDI 1. TOČKA DNEVNEGA REDA.

V razpravo dajem naslednji predlog sklepa: Odbor za zdravstvo bo na podlagi 46. člena Poslovnika Državnega zbora opravil Javno predstavitev mnenj o Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o nalezljivih boleznih. Javna predstavitev mnenj bo potekala predvidoma v torek, 29. 3. 2022, ob 12. uri v veliki dvorani Državnega zbora.

Namen Javne predstavitve mnenj je pridobiti mnenje in stališča strokovne in širše javnosti glede navedenega predloga zakona. Javna predstavitev mnenj naj bi podala odgovore na nekatera naslednja vprašanja, katere so bistvene rešitve in novosti, ki jih prinaša predlog zakona ali predlog zakona odpravlja ugotovljeno neustavno stanje in ustrezno uresničuje odločbe Ustavnega sodišča, kdaj oziroma pod kakšnimi pogoji bi se lahko sprejemale omejitve epidemiološki ukrepi na podlagi novega 39. člena, katere vrste ukrepov prinaša predlagani zakon in kakšen bi bil njihov obseg, kakšno vlogo državnega zbora prinaša predlog zakona, ali naj izvaja parlamentarni nadzor nad epidemiološki ukrepi, ki jih sprejema Vlada Republike Slovenije matično delovno telo ali Državni zbor, zakaj so varovalke, kot sta parlamentarni in strokovni nadzor nad vladnimi ukrepi, ki bi zagotovile sorazmernost ukrepanja Vlade oziroma zadostno ravnovesje in zavore nujne, ali lahko izvršilna veja oblasti v izrednih razmerah, kot je pojav epidemije ureja vprašanja, ki sodijo na področje zakonodajne veje urejanja ter druge vsebine iz postavljene s strani vabljenih.

Predlagam tudi, da članice in člani Odbora za zdravstvo morebitne dodatne predloge in vprašanja na katere naj bi Javna predstavitev mnenj podala odgovore posreduje strokovni službi Odbora najkasneje do petka, 4. marca 2022. Prav tako vas prosim, če bi lahko v okviru tega datuma morebitne dodatno vabljene prav tako povabili nekje v tem datumu, tako da imamo se pravi dodatna vprašanja in dodatne vabljene do petka, 4. marca, da potem pravočasno damo tudi vabila.

Želi kdo razpravljati o predlogu sklepa? Odpiram razpravo. Izvolite, Janja Sluga.