Govor

Hvala lepa tudi vam.

Prehajamo na odločanje. Glasujemo.

Kdo je za? (3 člani.) Kdo je proti? (8 članov.)

Ugotavljam, da predlog ni bil sprejet.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O GASILSTVU, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je objavljen na spletih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora ste prejeli zahtevo skupine poslancev s prvopodpisanim poslancem Danijelom Krivcem za sklic izredne seje Državnega zbora z dne 28. februarja 2022. Mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 7. marca, mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 7. marca, mnenje Mestne občine Ljubljana z dne 10. 2., dopis Gasilske zveze Slovenije in Združenja slovenskih poklicnih gasilcev s prošnjo za podporo predlogu zakona z dne 1. marca, pripombe sindikata poklicnega gasilstva Slovenije k predlogu zakona z dne 25. januarja. Naj povem, da boste danes na mizo dobili tudi pregled amandmajev. 17. amandmajev je in še en amandma Poslanske skupine Konkretno, ki je predlog za amandma odbora. K tej točki so bili vabljeni predlagatelj zahteve skupina poslank in poslancev podpisani Danijel Krivec, mag. Matej Tonin minister za obrambo, mag. Janez Žakelj državni sekretar na Ministrstvu za obrambo, Darko But generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, generalmajor Robert Glavaš načelnik Generalštaba Slovenske vojske, Srečko Šestan poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije in sekretar v kabinetu ministra za obrambo, Državni svet, Zakonodajno-pravna služba, Gasilska zveza Slovenije, Združenje slovenskih poklicnih gasilcev, Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, Urad predsednika republike in kabinet predsednika vlade. V poslovniškem roku so amandmaje vložile opozicijske poslanske skupine, in sicer Poslanska skupina Lista Marjana Šarca, Poslanska skupina Levica, Poslanska skupina Stranke Alenke Bratušek in Poslanska skupina Nepovezanih poslancev k 7., 12. in 24. členu predloga zakona. Poslanska skupina Levice je vložila amandmaje k 15., 16. in 17. člen predloga zakona, amandmaje so vložile tudi koalicijske poslanske skupine, in sicer Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke, Poslanska skupina Nova Slovenija – krščanski demokrati in Poslanska skupina Konkretno k 2., 3., 5., 9., 10., 13., 23., 28., 30., 33., in 42. členu, kot rečeno pa smo dobili tudi predlog za amandma odbora Poslanske skupine Konkretno k 31. členu. Vse to gradivo boste dobili na mizo ko bo skopirano.

Pričanjem drugo obravnavo predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika. Po opravljeni razpravi bi glasovali o vseh členih skupaj. Kdo nasprotuje temu predlogu? Ugotavljam, da nihče.

Želi predstavnik predlagatelja zakona podati dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona? Sprašujem državnega sekretarja mag. Janeza Žaklja. Izvolite, gospod državni sekretar, beseda je vaša.