Govor

Nataša Voršič

Hvala lepa, gospa predsednica.

Lep pozdrav vsem.

Zakonodajno-pravna služba je v mnenju opozorila na naravo deklaracije. Deklaracija po svoji naravi ni pravni akt in ne ustvarja pravnih učinkov lahko pa ustvarja pomembne politične učinke. Z vidika skladnosti z Ustavo je Zakonodajno-pravna služba ocenila, da je predlog deklaracije skladen s tretjim odstavkom 124. člena Ustave, ki določa, da izhaja država pri zagotavljanju varnosti predvsem iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja. Ocenila pa je tudi, da je predlog resolucije skladen s splošnimi vrednotami in cilji, ki jih vsebuje deklaracija o zunanji politiki Republike Slovenije.

Z vidika političnih učinkov je Zakonodajno-pravna služba ugotovila, da je resolucijo, ki se nanaša na invazijo Ukrajine že sprejela Organizacija Združenih narodov predlog tovrstne resolucije pa je tudi v postopku pred Evropskim parlamentom. Glede predlaganega besedila predloga resolucije je Zakonodajno-pravna služba opozorila na 3. točko besedila, ki se nanaša na Ljudsko Republiko Doneck in Ljudsko Republiko Lugansk, ker ne gre za mednarodno pravne priznane subjekte je treba 3. točko spremeniti.

Na koncu je ZPS navedla, da bo preverila pravilnost naslovov mednarodnih aktov in jih dopolnila s podatkom o letu sprejema in organizaciji, ki je sprejela posamezen akt.

Hvala lepa.